PUSAT PENGUMPULAN PADI NEGERI SEMBILAN SUDAH BEROPERASI

Pusat Pengumpulan Padi Negeri Sembilan yang terletak di Melang, Kuala Pilah sudah mula beroperasi pada Rabu sebagai usaha membekalkan beras tempatan terutama kepada penduduk di negeri ini.

Menurut Exco Pertanian, Keterjaminan Makanan dan Kos Sara Hidup Negeri Sembilan, Datuk Seri Jalaluddin Alias, pusat pengumpulan itu dijangka mampu mengeluarkan kira-kira 3,100 tan metrik padi bagi dua musim.

Sesi libat urus bersama 49 pesawah dan syarikat yang dilantik bagi membeli padi dari seluruh negeri ini juga sudah diadakan pada Rabu. Beliau mahu padi yang ditanam di negeri ini dihantar ke pusat pengumpulan padi sebelum dihantar ke kilang untuk diproses.

Antara persefahaman yang wujud dengan syarikat dilantik adalah pihak itu mengumpulkan padi kemudian dihantar ke kilang untuk diproses dan dibungkus sebelum beras itu dihantar semula untuk pasaran di negeri ini. Sebelum ini, padi dari negeri ini dihantar ke kilang seperti di Selangor, Johor dan Melaka namun beras itu kemudian dijual ditempat lain, akhirnya penduduk negeri ini beli beras dari tempat lain pula.

Kerajaan mahu melihat beras menerusi hasil padi di negeri dapat dijual kepada penduduk di sini dalam tahun ini juga. Justeru, bagi menambah bekalan beras bagi penduduk di negeri ini, syarikat tersebut juga diminta menambah bekalan diantara 20 hingga 40 tan metrik pada setiap tahun.

Jika jumlah beras itu mencukupi, usaha mewujudkan beras sendiri dengan penjenamaan semula sebagai beras Negeri Sembilan dapat dilaksanakan. Dalam perkembangan lain,kerajaan negeri sedang berusaha menambah jumlah kawasan tanaman padi sehingga 1,500 hektar berbanding 1,100 hektar ketika ini.

Sumber: Sinar Harian

Artikel/Berita Terkini

CUACA TERLALU PANAS BOLEH MEMBERI TEKANAN FIZIKAL KEPADA BADAN MANUSIA

CUACA TERLALU PANAS BOLEH MEMBERI TEKANAN FIZIKAL KEPADA BADAN MANUSIA KELETIHAN KELESUAN KEPENATAN PITAM/ PENGSAN STROK HABA KEKEJANGAN …
Maklumat Lanjut

JADT POTONG 45 SAMBUNGAN AIR HARAM DI BATU 4 JALAN APAS

RAMPAS: Pasukan operasi merampas paip air yang disyaki digunakan untuk penyambungan haram. TAWAU: Jabatan Air Daerah Tawau (JADT) mengesan sebanyak …
Maklumat Lanjut

𝗣𝗘𝗥𝗔𝗦𝗠𝗜𝗔𝗡 𝗠𝗘𝗦𝗜𝗡 𝗦𝗖𝗔𝗡𝗡𝗘𝗥

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 4: TADBIR URUS YANG BAIK (Integrasi Dasar & Operasi) Jabatan Kastam …
Maklumat Lanjut