DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021-2025
NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Keselamatan Makanan)
Kepada pengusaha makanan, jika anda hendak melabelkan produk makanan anda, pastikan anda tahu juga peraturan-peraturannya. Jangan kita membuat atau melekatkan label yang salah dan melanggar peraturan.
Ada beberapa syarat yang perlu diikuti oleh pengusaha makanan seperti “Bahasa” yang digunakan. Sehubungan itu, dIkongsikan menerusi Laman Facebook Rasmi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia berkenaan bahasa yang boleh digunakan pada label makanan.
a. Semua maklumat yang perlu ada pada label, hendaklah dinyatakan dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris berdasarkan kepada keperluan berikut:
- Bagi produk makanan yang dikeluarkan, disediakan atau dibungkus di Malaysia, hendaklah di dalam Bahasa Malaysia dan boleh termasuk terjemahannya dalam mana-mana bahasa lain.
- Bagi produk makanan yang diimport, hendaklah di dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris dan boleh termasuk terjemahannya dalam mana-mana bahasa lain.
- Bagi makanan bertujuan khas dan hasilan susu di bawah Peraturan 84, 90, 91, 94, 95, 97, 98 dan 99 sama ada yang diimport atau dikeluarkan, disediakan atau dibungkus di Malaysia hendaklah di dalam Bahasa Malaysia dan boleh termasuk terjemahannya dalam mana-mana bahasa lain.
- Terjemahan ke dalam mana-mana bahasa lain mestilah memberi maksud yang sama dengan maklumat yang asal.