PEMBUDAYAAN NORMA BAHARU

PROGRAM PENYAMPAIAN KAIN RENTANG DAN BUNTING PEMBUDAYAAN NORMA BARU DI DAERAH SABAK BERNAM DAN DAERAH KUALA SELANGOR

SABAK BERNAM – Penularan wabak COVID-19 telah memberi impak yang besar kepada kelangsungan hidup, keselamatan dan kesihatan di dalam komuniti. Kawalan pergerakan dan limitasi yang dikuatkuasa dalam beberapa perkara bagi tujuan menjaga kesihatan komuniti perlu dibuat bagi membendung perebakan wabak ini. Komuniti seharusnya memahami bahawa wabak COVID-19 akan terus berada di kalangan dan persekitaran  sehingga vaksin dapat ditemui.

Memandangkan tiada pilihan lain, amalan norma baru kehidupan dalam suasana wabak COVID-19 yang masih menular perlu diperkukuhkan di kalangan masyarakat dan komuniti setempat. SOP dan peraturan penjarakan fizikal, amalan kebersihan, pemakaian pelitup muka di samping menjauhi 3C (crowded places, confined spaces dan close conversation) perlu menjadi amalan di setiap masa tanpa kompromi.

Menyedari keperluan pembudayaan norma baru ini perlu diterapkan di peringkat akar umbi, MKN Selangor telah mengambil inisiatif untuk menempatkan kain rentang dan bunting pembudayaan norma bagi membendung penularan wabak COVID-19 kepada Pejabat Daerah Sabak Bernam dan Pejabat Daerah Kuala Selangor pada 27 November 2020.  Majlis penyampaian telah disempurnakan oleh Puan Faizatul Aini Mohd Adnan Pengarah MKN Negeri Selangor dan penerimaan oleh YBrs. Tuan  Nasir bin Mamat, Pegawai Daerah Sabak Bernam dan YBrs. Tuan Faizal bin Raji, Pegawai Daerah Kuala Selangor. Kain rentang dan bunting akan dipasang dan diletakkan di tempat-tempat strategik bagi memberi peringatan kepada komuniti untuk mematuhi SOP dan garis panduan yang telah ditetapkan oleh kerajaan.

 

Artikel/Berita Terkini

OPERASI BERSEPADU PENGUATKUASAAN SEKTOR PEMBINAAN DIBAWAH AKTA 342 DI DAERAH PORT DICKSON

        Bertindak atas maklumat, satu Operasi Bersepadu telah diadakan oleh MKN Negeri Sembilan bersama CIDB Negeri Sembilan …
Maklumat Lanjut

PROGRAM RINTIS VAKSIN BERGERAK MYMedic@Wilayah

Program Rintis Vaksin  Bergerak MyMedic@Wilayah ini merupakan kerjasama strategik Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) bersama Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Dewan Bandaraya …
Maklumat Lanjut

VAKSINASI COVID-19 GELANDANGAN@WPKL

Program Vaksinasi @ Wilayah Prihatin dirancakkan lagi dengan menyasarkan pula kepada golongan gelandangan untuk mendapatkan suntikan bermula pada 17 Jun …
Maklumat Lanjut