ISU PEMBAZIRAN MAKANAN DI MALAYSIA

Sisa makanan adalah masalah global. Satu pertiga daripada semua makanan yang boleh dimakan dibuang setiap tahun, menyebabkan isu alam sekitar dan akses kepada makanan. Mencari penyelesaian pengurangan sisa makanan yang mampan adalah penting bagi mewujudkan sistem pengurusan sisa makanan yang berdaya tahan.

Pembaziran dan sisa makanan di Malaysia adalah 8.3 juta tan metrik setiap tahun, menandakan trend membimbangkan dalam amalan pengurusan makanan negara. Secara kasar, setiap individu menyumbang kira-kira 259.82 kilogram kepada statistik yang meresahkan ini. Bukan itu sahaja, Malaysia menyaksikan pelupusan sehingga 17,000 tan sisa makanan setiap hari. Anehnya, sebahagian besar daripada sisa ini yang berjumlah 4,005 tan (24%) masih boleh dimakanโ€”pembaziran yang boleh dielakkan dan dimanfaatkan untuk disedekahkan kepada golongan yang memerlukan.

Situasi ini membimbangkan memandangkan terdapat golongan masyarakat yang menghadapi kekurangan makanan dan kesukaran mendapatkan sumber pemakanan yang mencukupi. Antara punca utama pembaziran makanan ialah sikap pengguna yang tidak merancang pembelian, berlebihan ketika membeli atau memasak, serta membuang makanan hanya kerana tarikh luput mendekati atau rupa makanan tidak sempurna. Di samping itu, budaya jamuan besar dan bufet yang tidak terurus turut menyumbang kepada pembaziran ini.

Pembaziran makanan bukan sahaja memberi kesan kepada ekonomi dengan kerugian besar dalam pengeluaran makanan, tetapi juga menjejaskan alam sekitar kerana sisa makanan yang dibuang ke tapak pelupusan menghasilkan gas metana yang mencemarkan udara dan menyumbang kepada pemanasan global.

Pengurangan kesan pembaziran makanan bukan sekadar mengurangkan bahan buangan; ia pada asasnya berkait dengan penggunaan sumber yang lebih bijak untuk masa depan yang mampan di mana setiap orang mempunyai akses kepada makanan berkhasiat yang mencukupi setiap hari.

Untuk menangani masalah ini, langkah-langkah seperti pendidikan kesedaran kepada masyarakat, program derma makanan kepada golongan memerlukan, serta penguatkuasaan undang-undang berkaitan pengurusan sisa makanan perlu dipertingkatkan. Perubahan sikap dan pengamalan gaya hidup lebih mampan adalah kunci untuk mengurangkan pembaziran makanan di Malaysia demi kesejahteraan masyarakat dan kelestarian alam sekitar.

Artikel/Berita Terkini

ISU PADI DAN BERAS NEGARA: DI MANA PENGHUJUNGNYA?

Pengenalan Padi atau nama saintifiknya oryza sativa merupakan tanaman utama dalam sektor pertanian Malaysia dan sumber asas kepada penghasilan beras, …
Maklumat Lanjut

โ€˜๐Œ๐š๐ฅ๐š๐ฒ๐ฌ๐ข๐š ๐Œ๐€๐ƒ๐€๐๐ˆ: ๐‘๐š๐ค๐ฒ๐š๐ญ ๐ƒ๐ข๐ฌ๐š๐ง๐ญ๐ฎ๐ง๐ขโ€™ TEMA SAMBUTAN HARI KEBANGSAAN DAN HARI MALAYSIA (HKHM) 2025

โ€˜๐Œ๐š๐ฅ๐š๐ฒ๐ฌ๐ข๐š ๐Œ๐€๐ƒ๐€๐๐ˆ: ๐‘๐š๐ค๐ฒ๐š๐ญ ๐ƒ๐ข๐ฌ๐š๐ง๐ญ๐ฎ๐ง๐ขโ€™ merupakan tema Sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia (HKHM) 2025 yang menggambarkan keutamaan kerajaan dalam memastikan …
Maklumat Lanjut

AKSI INTIM DI MEDIA SOSIAL: MENGAUT UNTUNG ATAU MEMPERJUDIKAN MARUAH BANGSA?

โ€œApabila nafsu dijadikan komoditi, dan privasi dijual beli seperti barang pasar, maka nilai sebuah maruah tidak lagi bermakna.โ€ Fenomena merakam …
Maklumat Lanjut