JKNT REKOD 33 EPISOD KERACUNAN MAKANAN SEJAK JANUARI

Sebanyak 33 episod keracunan makanan direkodkan di Terengganu sejak Januari hingga Ogos lepas. Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) Datuk Dr Kasemani Embong berkata jumlah itu meningkat berbanding 19 episod yang dicatatkan sepanjang tahun lepas.

Antara punca keracunan makanan disebabkan penyimpanan bahan mentah yang tidak selamat, tempoh penyimpanan tidak sepatutnya serta proses pengendalian makanan tidak bersih. Punca lain ialah makanan tidak ditutup sempurna dan masakan tidak dimasak sepenuhnya.

Bagaimanapun, kes keracunan di Terengganu masih terkawal. JKNT akan meningkatkan pemantauan seperti di sekolah berasrama bagi memastikan peraturan dipatuhi.Dalam pada itu, JKNT menggalakkan pengusaha makanan mendapatkan skim pensijilan bagi meningkatkan kualiti keselamatan makanan dan perkhidmatan mereka.

Skim pensijilan itu akan mengukuhkan lagi keyakinan masyarakat terhadap keselamatan makanan sekali gus merancakkan aktiviti perniagaan masing-masing. Antara skim pensijilan yang ditawarkan termasuk Makanan Selamat Tanggungjawab Industri (MeSTI), Amalan Pengilangan Baik (GMP) dan Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP).

Artikel/Berita Terkini

NEGERI SEMBILAN SUDAH BERSEDIA HADAPI KEMARAU

Kerajaan Negeri Sembilan sudah bersedia menghadapi sebarang kemungkinan cuaca panas dan kering yang dijangka melanda berterusan hingga hujung bulan depan …
Maklumat Lanjut

ISU PADI DAN BERAS NEGARA: DI MANA PENGHUJUNGNYA?

Pengenalan Padi atau nama saintifiknya oryza sativa merupakan tanaman utama dalam sektor pertanian Malaysia dan sumber asas kepada penghasilan beras, …
Maklumat Lanjut

‘𝐌𝐚𝐥𝐚𝐲𝐬𝐢𝐚 𝐌𝐀𝐃𝐀𝐍𝐈: 𝐑𝐚𝐤𝐲𝐚𝐭 𝐃𝐢𝐬𝐚𝐧𝐭𝐮𝐧𝐢’ TEMA SAMBUTAN HARI KEBANGSAAN DAN HARI MALAYSIA (HKHM) 2025

‘𝐌𝐚𝐥𝐚𝐲𝐬𝐢𝐚 𝐌𝐀𝐃𝐀𝐍𝐈: 𝐑𝐚𝐤𝐲𝐚𝐭 𝐃𝐢𝐬𝐚𝐧𝐭𝐮𝐧𝐢’ merupakan tema Sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia (HKHM) 2025 yang menggambarkan keutamaan kerajaan dalam memastikan …
Maklumat Lanjut