DISCOVER PETRONAS @SCHOOLS TARIK MINAT PELAJAR RANAU TERHADAP STEM

RANAU: Discover PETRONAS @Schools di Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Ranau, di sini, semalam berjaya menghimpunkan seramai 420 pelajar dan 39 guru dari sekitar daerah ini.

Program yang julung kali diadakan di daerah ini bertujuan menyemarakkan minat pelajar terhadap subjek sains, teknologi, kejuruteraan, dan matematik (STEM).

Ia mendedahkan pelajar terhadap peluang kerjaya dalam sektor minyak, gas, dan tenaga serta memperkenalkan mereka kepada penajaan pendidikan PETRONAS.

Selain itu, program berkenaan juga menampilkan forum kerjaya, aktiviti interaktif, dan pengalaman pembelajaran secara langsung, yang difasilitasi oleh sukarelawan PETRONAS.

Majlis itu dihadiri Menteri Kewangan negeri, Datuk Seri Masidi Manjun yang turut menyaksikan penyerahan Obor Ulang Tahun ke-50 PETRONAS sebagai simbolik pembudayaan ilmu dan inovasi merentas generasi.

Obor itu adalah satu daripada dua obor ‘Journey of the Twin Torches’ yang dibawa menjelajah secara berasingan ke pelbagai lokasi dan acara yang signifikan dalam legasi PETRONAS.

Kedua-dua obor itu akan disatukan pada sambutan ulang tahun PETRONAS ke-50 di Kuala Lumpur pada 17 Ogos depan.

Masidi berkata, penganjuran program Discover PETRONAS @Schools di MRSM Ranau amat bermakna kerana MRSM Ranau adalah institusi yang terbaharu di daerah ini dan menjadi kebanggan warga Ranau.

“Program ini adalah platform terbaik untuk pelajar mendapat pendedahan mengenai peluang kerjaya dalam sektor minyak, gas, dan tenaga,” katanya.

Naib Presiden Pengurusan Sumber Manusia Kumpulan PETRONAS, Ruslan Islahudin, pula berkata PETRONAS sentiasa komited dalam memastikan inisiatif pendidikan PETRONAS sampai ke seluruh pelusuk Sabah.

Jelasnya, pada tahun lalu saja, PETRONAS menjalankan pelbagai program pendidikan dan pembangunan modal insan melibatkan 136,100 belia Sabah.

Sementara itu, dalam perkongsiannya ketika forum pengalaman kerjaya, Pengurus Besar Kanan Rakan Kongsi Sumber Manusia Global, Pelaksanaan Projek dan Teknologi PETRONAS, Maria Teo berkata inisiatif pendidikan syarikat itu bermula seawal 1975.

Maria, yang berasal dari Penampang, turut berkongsi peristiwa bersejarah dalam hidupnya apabila ditawarkan tajaan pendidikan PETRONAS pada 1996.

Beliau adalah seorang daripada dua penerima rakyat Sabah pada tahun itu.

“Selama setengah abad, PETRONAS telah membentuk dan memupuk bakat pelbagai anak muda di seluruh negara, termasuk diri saya sendiri,” katanya.

 

#MalaysiaMadani
#KeselamatanNegaraTanggungjawabBersama
#MKNSabah

 

Sumber: Info X

Artikel/Berita Terkini

GANGGUAN IT: LIMA AGENSI KERAJAAN, SEMBILAN SYARIKAT SWASTA TERJEJAS

Kementerian Digital memaklumkan sebanyak lima agensi kerajaan dan sembilan syarikat swasta terjejas akibat gangguan sistem teknologi maklumat (IT) pada 19 …
Maklumat Lanjut

PENGENDALI WHATSAPP DAN TELEGRAM PERLU BERTANGGUNGJAWAB TANGANI JENAYAH DALAM TALIAN

PENGENDALI WHATSAPP DAN TELEGRAM PERLU BERTANGGUNGJAWAB TANGANI JENAYAH DALAM TALIAN Menteri Komunikasi, YB Fahmi Fadzil berkata, isu-isu melibatkan dua platform …
Maklumat Lanjut

MANFAAT PEKA B40

Skim Peduli Kesihatan untuk Kumpulan B40 atau PeKa B40 adalah inisiatif Kerajaan melalui Kementerian Kesihatan Malaysia yang bertujuan untuk untuk …
Maklumat Lanjut