KOMITMEN DAN KESUNGGUHAN PETUGAS KESELAMATAN SEMPADAN NEGARA DIHARGAI

Bersempena dengan bulan Ramadan, Majlis Keselamatan Negara (MKN) Negeri Kedah mengambil kesempatan untuk menyantuni dan beramah mesra bersama petugas keselamatan di  Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS), dekat sini.

 

Mengambil kira negeri Kedah mempunyai sempadan darat antarabangsa terpanjang di Semenanjung Malaysia, komitmen dan kesungguhan petugas-petugas yang menjaga keselamatan sempadan negara ini perlu dihargai sewajarnya. Malah, Dasar Keselamatan Negara (DKN) 2021-2025 menggariskan Kedaulatan dan Keutuhan Wilayah sebagai satu Teras Keselamatan yang harus didokong dan dilindungi.

 

Selaras dengan fungsi MKN selaku agensi peneraju keselamatan di negeri, program pada hari ini secara simboliknya bertujuan menunjukkan keberadaan dan kebersamaan MKN untuk turut serta dengan jabatan-jabatan yang lain dalam mengambil peranan menguruskan keselamatan sempadan negara. Secara langsung, ini merupakan isyarat jelas bahawa keselamatan sempadan negara merupakan keutamaan jabatan dan agensi keselamatan yang berkaitan.

 

Kerjasama yang kukuh di antara semua agensi keselamatan merupakan elemen terpenting dalam mempertahankan kedaulatan, keselamatan dan kepentingan strategik negara di negeri ini. Mengambil kira situasi keselamatan negara pada masa kini yang lebih kompleks dan semakin dinamik, kebersamaan setiap agensi keselamatan amat dituntut bagi memastikan kelangsungan Malaysia kekal sebagai sebuah negara yang merdeka, aman, selamat serta berdaulat.

 

Program Jalinan Strategik MKN Kedah Bersama Petugas Keselamatan ini menyasarkan penglibatan seramai 300 petugas dan 200 pengembara yang melalui Kompleks ICQS. Pengarah Keselamatan Negeri Kedah, Puan Zuraini Mohd Yusof telah mengadakan sesi walkabout di dalam Kompleks ICQS dan ia juga merupakan lawatan pertama beliau ke Kompleks ini sejak mula dilantik sebagai Pengarah Keselamatan Negeri Kedah pada 25 Februari 2024.

 

Antara 18 jabatan atau agensi yang berperanan di Kompleks ICQS ini adalah Jabatan Imigresen Malaysia (JIM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM), Jabatan Perkhidmatan Kuarantin & Pemeriksaan Malaysia (MAQIS), Agensi AntiDadah Kebangsaan Malaysia (AADK) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

 

Hadir sama dalam program ialah Ketua Imigresen Kompleks ICQS, Encik Rosli Issak dan Ketua Polis Balai ICQS Bukit Kayu Hitam, Inspektor Malkan Ali.

 

 

 

Artikel/Berita Terkini

𝗢𝗣𝗦 𝗦𝗔𝗠𝗦𝗘𝗡𝗚 𝗝𝗔𝗟𝗔𝗡𝗔𝗡

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 4: TADBIR URUS YANG BAIK (Integrasi Dasar & Operasi) Operasi ini …
Maklumat Lanjut

𝗔𝗠𝗔𝗡𝗜𝗧𝗔 𝗕𝗘𝗥𝗦𝗔𝗠𝗔 𝗚𝗢𝗟𝗢𝗡𝗚𝗔𝗡 𝗪𝗔𝗡𝗜𝗧𝗔

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 4: TADBIR URUS YANG BAIK (Integrasi Dasar & Operasi) Program ini …
Maklumat Lanjut

𝗣𝗘𝗠𝗔𝗡𝗧𝗔𝗨𝗔𝗡 𝗞𝗘𝗗𝗔𝗜 𝟮𝟰 𝗝𝗔𝗠

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 4: TADBIR URUS YANG BAIK (Integrasi Dasar & Operasi) Polis Barat …
Maklumat Lanjut