DALAMI ISU KESELAMATAN MELALUI PERMAINAN PAPAN

Pemupukan minda keselamatan melalui permainan papan diteruskan dengan kali ini MKN Kedah berpeluang untuk menyantuni pelajar di Langkawi Tourism Academy (LTA), dan warga kerja Pejabat Daerah dan Tanah Langkawi.

Seramai 50 pelajar dari LTA dan 30 warga kerja Pejabat Daerah dan Tanah Langkawi telah menyertai sesi permainan papan yang diadakan sempena siri jelajah daerah Langkawi selama dua hari bermula semalam, 27 Mac.

Dalam sesi permainan papan ‘Cartographer’ ini, peserta didedahkan dengan ancaman keselamatan yang sedang atau mungkin berlaku sekiranya tiada sebarang langkah proaktif diambil. Antara elemen keselamatan yang diberi tumpuan adalah isu keselamatan sempadan, keselamatan sumber dan keselamatan sosial yang jelas dinyatakan di dalam Dasar Keselamatan Negara (DKN) 2021-2025 sebagai matriks keselamatan yang amat diberi perhatian.

Sesi perkongsian tersebut digarap oleh Encik Mior Ahmad Shah Mior Shahidin, dibantu oleh Encik Mohd Nurul Hasri Abdullah Hashim.

Pemahaman mengenai keselamatan yang diolah di dalam permainan papan ini merupakan inisiatif baharu MKN Kedah dalam usaha membentuk minda keselamatan dalam kalangan masyarakat.

 

 

 

Artikel/Berita Terkini

𝐀𝐊𝐓𝐈𝐕𝐈𝐓𝐈 𝐏𝐄𝐍𝐆𝐔𝐀𝐓𝐊𝐔𝐀𝐒𝐀𝐀𝐍 𝐊𝐏𝐃𝐍

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 4: TADBIR URUS YANG BAIK (Integrasi Dasar & Operasi) …
Maklumat Lanjut

“GENGGAM AMANAH”

Kesihatan adalah permata yang tidak ternilai. Kita akan menghargainya jika kita jatuh sakit. Sebenarnya untuk kekal sihat mudah dilakukan tapi …
Maklumat Lanjut

TINDAKAN KES DIHASILKAN DIBAWAH AKTA KAWALAN BEKALAN 1961

RANTAU PANJANG 07 April : Pegawai Penguat Kuasa KPDN Kelantan telah menerima tiga serahan kes daripada Batalion 7 Pasukan Gerakan …
Maklumat Lanjut