LAKSANA LALUAN KONTRA ATASI KESESAKAN TRAFIK DI BANDA HILIR

BANDARAYA MELAKA 20 November – Laluan kontra menghubungkan Little India ke Banda Kaba akan dilaksanakan bagi membantu penyuraian trafik sepanjang tempoh pelaksanaan Zon Bebas Kenderaan pada Sabtu setiap minggu.

Ketua Menteri, Datuk Seri Utama Ab Rauf Yusoh berkata, laluan kontra dicadangkan itu membabitkan Jalan Banda Kaba-Jalan Chan Koon Cheng menghala ke arah persimpangan berdekatan Hotel Equatorial.

“Pada asalnya laluan ini adalah sehala dari persimpangan berdekatan Hotel Equatorial menuju ke Banda Kaba. Tetapi selepas pelaksanaan laluan kontra ia akan berpatah balik, iaitu bermula dari Jalan Banda Kaba menghala ke persimpangan berdekatan Hotel Equatorial.

“Jadi apabila ada pengunjung atau pelancong yang datang dari Jalan Bendahara, Little India, mereka boleh membelok ke kiri di persimpangan Jalan Banda Kaba supaya laluan ini dapat diakses terus ke Banda Hilir.

“Cadangan ini masih diperingkat kajian membabitkan semua agensi dan jabatan terbabit, kita akan laksanakan percubaan dalam masa terdekat ini sebelum menjelang sambutan Tahun Melawat Melaka 2024 (TMM2024),” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Persidangan Majlis Perundingan Belia Negara Peringkat Negeri Melaka, Sidang 1 Penggal Ke-34 Sesi 2023-2024 di sebuah hotel di Jalan Hang Tuah, di sini, hari ini.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Wira Zaidi Johari; Exco Belia, Sukan dan NGO negeri, VP Shanmugam; Presiden Majlis Gabungan Belia Melaka (MGBM), Datuk Mohd Ridhwan Mohd Ali serta Pengarah Jabatan Belia dan Sukan (JBS) Melaka, Khairul Adri Rosli.

Mengulas lanjut, Ab Rauf berkata, laluan kontra merupakan insiatif Kerajaan Negeri bagi menambah baik pengurusan trafik di lokasi utama pelancongan dengan matlamat mengurangkan kesesakan terutama pada waktu puncak dan hujung minggu.

“Melaka terkenal sebagai negeri pelancongan menjadi pilihan ramai pelawat, jadi dalam usaha menguruskan jalan yang sibuk ini kita perlu mengkaji aliran trafik yang perlu ditambah baik supaya masalah kesesakan di tengah bandar ini dapat diselesaikan.

“Pelaksanaan inisiatif juga diharap membantu peniaga-peniaga kecil dan pengusaha hotel sekitar, agar mereka tidak lagi dibelenggu dilema selepas penutupan jalan dilaksanakan yang menyebakan kurangnya kedatangan pelancong,” katanya.

Sumber : Melaka Hari Ini (MHI)

Artikel/Berita Terkini

RUMAH TERES JADI PUSAT PANGGILAN JUDI DISERBU

Sebuah rumah teres dua tingkat di kawasan perumahan, di daerah ini yang dijadikan pusat panggilan perjudian secara dalam talian sejak …
Maklumat Lanjut

KASTAM NEGERI SEMBILAN RAMPAS ENAM JUTA BATANG ROKOK LARI CUKAI

Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Negeri Sembilan berjaya mematahkan cubaan mengedarkan sebanyak 6.51 juta batang rokok lari cukai selepas menahan …
Maklumat Lanjut

KERAJAAN NEGERI SEMBILAN DAFTAR KEBAYA SETENGAH TIANG DI MYIPO

Bagi memelihara keaslian dan keunikan Kebaya Setengah Tiang, kerajaan Negeri Sembilan telah mendaftarkan busana tersebut sebagai harta intelek dengan Perbadanan …
Maklumat Lanjut