PEMANTAUAN BERSEPADU DI HUTAN SIMPAN ULU MUDA

Pada 1 Mac yang lalu, MKN Kedah berpeluang meninjau kawasan kongsi dan juga kawasan membalak di Hutan Simpan Ulu Muda, Sik.

Jabatan Perhutanan Negeri Kedah telah mengadakan satu program pemantauan bersepadu yang disertai beberapa agensi keselamatan antaranya Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Imigresen Malaysia (JIM), Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri (KPDN), dan Jabatan Perhilitan.

Tujuan pemantauan dibuat adalah untuk memastikan kerja-kerja atau aktiviti usaha hasil yang dijalankan memenuhi kriteria dan garis panduan yang ditetapkan.
Bersesuaian dengan teras ketujuh dalam Dasar Keselamatan Negara (DKN) 2021-2025 iaitu Pembangunan Mampan, yang menggariskan supaya setiap perancangan pembangunan perlu mengambil kira tentang kelangsungan sumber-sumber negara, kesejahteraan rakyat dan keperluan generasi akan datang.

Kesemua agensi keselamatan yang terlibat turut menerima taklimat ringkas daripada Pegawai Hutan Daerah Kedah Tengah, Encik Nor Shahrini Nordin Ahmad.

https://www.facebook.com/mknnegerikedah

Pemantauan Bersepadu
Agensi keselamatan yang terlibat dalam pemantauan bersepadu di Hutan Simpan Ulu Muda daerah Sik

 

Pemantauan Bersepadu
Pegawai Hutan memberikan taklimat ringkas mengenai pemantauan bersepadu yang dijalankan di kawasan kongsi

 

Pemantauan Bersepadu
Longgokan kayu balak di kawasan matau transit

Artikel/Berita Terkini

KPDN TERENGGANU GERAKKAN 116 PENGUAT KUASA OP PANTAU 2023

Op Pantau 2023 telah dijalankan bermula pada awal Ramadan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Terengganu …
Maklumat Lanjut

RAKYAT TERENGGANU AKAN MENIKMATI LIPUTAN INTERNET LEBIH BAIK DIBAWAH INISIATIF JENDELA

Dalam inisiatif JENDELA yang telah dimulakan pada tahun 2020, Negeri Terengganu menjadi negeri terawal berbanding negeri lain di seluruh negara …
Maklumat Lanjut

MAJLIS PELANCARAN KEMPEN KESELAMATAN MAKANAN DAN SIFAR PLASTIK SEKALI GUNA BAZAR RAMADAN 2023

YBhg. Datuk Seri Hj. Mahadi bin Che Ngah, Datuk Bandar Kuala Lumpur telah menyempurnakan Majlis Pelancaran Kempen Keselamatan Makanan dan …
Maklumat Lanjut