NS HARAP DAPAT LULUSKAN UNDANG-UNDANG TANAH ADAT

SEREMBAN: Kerajaan Negeri Sembilan berharap Rang Undang-Undang (RUU) Pemegangan Tanah Adat 2022 dapat dibentang dan diluluskan dalam Sidang Khas Dewan Undangan Negeri (DUN) pada bulan depan.

Menteri Besar, Datuk Seri Aminuddin Harun berkata, pelaksanaan RUU itu penting bagi menjayakan komitmen kerajaan negeri mengukuh dan membangunkan tanah adat di negeri ini.

Undang-undang itu, katanya, memberi panduan kepada semua pihak mengenai kaedah memajukan tanah adat di negeri ini.

“Ia dilakukan bukan untuk kepentingan kerajaan tetapi Adat Perpatih yang menjadi amalan di Negeri Sembilan,” katanya ketika berucap merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Negeri Sembilan di sini semalam.

Yang turut hadir, Pengerusi Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Negeri Sembilan, Datuk Seri Hasan Malek.

Aminuddin menjelaskan, antara elemen penting enakmen berkenaan akan membolehkan generasi akan datang mengetahui asal usul adat mereka.

“Pejabat tanah akan meletakkan status tanah dimiliki oleh suku apa bagi membolehkan semua waris suku tersebut tahu latar belakang pewarisan tanah,” ujarnya.

Menurutnya, kerajaan negeri amat menjunjung tinggi peradaban Adat Perpatih yang menjadi tiang seri kepada kedaulatan negeri ini.

Beliau berkata, pengamatan dan penghayatan yang mendalam terhadap adat itu boleh dijadikan pedoman hidup dalam semua aspek kehidupan.

Sementara itu, kata beliau, penghayatan perjuangan tokoh anti penjajahan perlu juga meliputi kejayaan mereka menolak tawaran ganjaran kemewahan hidup bagi menghentikan tindakan penentangan terhadap penjajah.

Jelasnya, ramai pejuang anti penjajah yang terus kekal dengan perjuangan mereka meskipun ditawarkan kemewahan hidup dan kemudahan tertentu.

“Baru-baru ini, kita disajikan dengan filem Mat Kilau yang memaparkan perjuangan orang Melayu menentang penjajah British di Tanah Melayu.

“Selain kekuatan fizikal kita dapat lihat tokoh-tokoh pejuang anti penjajah dahulu juga menolak tawaran kemewahan hidup walaupun kehidupan mereka bukan senang,” kata beliau. –UTUSAN

Sumber: Utusan Malaysia

Artikel/Berita Terkini

MESYUARAT JAWATANKUASA PERANCANG GERAKAN NEGERI (JPGN) BIL. 2/2022 PERINGKAT NEGERI PULAU PINANG

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021 – 2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Pengurusan Krisis Keselamatan) Pada 5 Oktober 2022 …
Maklumat Lanjut

KIRA-KIRA 300,000 RAKYAT MALAYSIA MENGALAMI DEMENSIA

Jumlah ini dijangka meningkat kerana 1 dalam setiap 5 rakyat Malaysia berusia lebih 65 tahun, dan kita dijangka menjadi negara …
Maklumat Lanjut

HEBAHAN IOW JAPEN WPKL DI PARLIMEN BUKIT BINTANG

KUALA LUMPUR, 5 OKTOBER 2022 – JAPEN WPKL telah melaksanakan program #InfoOnWheels (IOW) sekitar Parlimen P.120 Bukit Bintang. Kawasan yang terlibat …
Maklumat Lanjut