OPERASI KHAS ROADWORTHINESS KENDERAAN PERDAGANGAN

PEMANDU JALAN RAYA PERLU UTAMAKAN KESELAMATAN SEKELILING

KUALA LUMPUR, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dengan kerjasama Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) melancarkan Operasi Khas Roadworthiness Kenderaan Perdagangan di Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) Wangsa Maju, Kuala Lumpur pada Isnin.

Operasi berkenaan untuk menilai dan memastikan tahap penyelenggaraan teknikal kenderaan dapat mencapai jaminan keselamatan tinggi untuk keselamatan semua pengguna jalan raya selain memastikan semua pemandu bebas daripada penyalahgunaan dadah.

AADK juga sentiasa memberi pendekatan atau kesedaran tentang penyalahgunaan dadah kepada pengguna jalan raya melalui platform media sosial dan juga Sistem Pemesejan Berubah (VMS) di seluruh lebuh raya dengan kerjasama Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM).

Op yang dihadiri Ketua Pengarah JPJ, Dato’ Zailani Hashim itu telah melibatkan seramai 44 anggota AADK termasuk JPJ dalam melakukan pemeriksaan ujian saringan air kencing pemandu selain pemeriksaan lesen memandu dan lesen kenderaan.

Turut hadir ialah Timbalan Ketua Pengarah (Perancangan dan Operasi) JPJ, Aedy Fadly Ramli; Penolong Pengarah (Operasi) AADK, Muhammad Farid Mohd Zaki; Penolong Pengarah (Penguatkuasaan) AADK Kuala Lumpur, Mohamad Hanif Omar.

Hamzah Zainudin

Dato’ Ismail Bin Mohamed Said

Jonathan Yasin

Wan Ahmad Dahlan bin Haji Abdul Aziz

Sutekno Ahmadbelon

Kementerian Dalam Negeri (KDN)

Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia

AADK Wilayah Persekutuan

#DadahTerkawal2025

#LebihBaikCegah

#TakPerluStimGuys

#KeluargaMalaysia

#KitaDemiNegara

#KDN_TogetherWeAreOne

Sumber : AADK WILAYAH PERSEKUTUAN

Artikel/Berita Terkini

MESYUARAT JAWATANKUASA PERANCANG GERAKAN NEGERI (JPGN) BIL. 2/2022 PERINGKAT NEGERI PULAU PINANG

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021 – 2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Pengurusan Krisis Keselamatan) Pada 5 Oktober 2022 …
Maklumat Lanjut

KIRA-KIRA 300,000 RAKYAT MALAYSIA MENGALAMI DEMENSIA

Jumlah ini dijangka meningkat kerana 1 dalam setiap 5 rakyat Malaysia berusia lebih 65 tahun, dan kita dijangka menjadi negara …
Maklumat Lanjut

HEBAHAN IOW JAPEN WPKL DI PARLIMEN BUKIT BINTANG

KUALA LUMPUR, 5 OKTOBER 2022 – JAPEN WPKL telah melaksanakan program #InfoOnWheels (IOW) sekitar Parlimen P.120 Bukit Bintang. Kawasan yang terlibat …
Maklumat Lanjut