SUKU PERTAMA: KDNK DIUNJURKAN LEBIH 5 PERATUS

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021-2025

NILAI TERAS KESELAMATAN 5: KEUTUHAN EKONOMI

Penganalisis berpendapat, ekonomi Malaysia bergerak daripada pemulihan tahun lalu ke fasa pengembangan dan pertumbuhan kukuh tahun ini dan perlahan menuju ke arah trajektori pertumbuhan lebih mampan dalam jangka sederhana dan jangka panjang.

Namun, penganalisis mengingatkan risiko penurunan masih kekal berikutan harga komoditi tinggi akan memacu kepada peningkatan kos dan harga pengguna, potensi varian baharu, isu kekangan rantaian bekalan berterusan dan konflik geopolitik global.

Ketua Ahli Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd, Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid, berkata pihaknya menjangkakan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia pada suku pertama tahun ini bakal mencatatkan pertumbuhan positif sebanyak 4.3 peratus.

Beliau berkata, peningkatan dalam pertumbuhan perbelanjaan swasta serta sumbangan positif daripada nilai eksport bersih adalah perkara tunjang yang menyokong pertumbuhan ekonomi pada suku pertama.

Di samping itu, katanya, bayaran pindahan seperti Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) dan sebagainya juga dilihat mampu melonjakkan lagi pertumbuhan penggunaan swasta.

 

Sumber:

Berita Harian

 

Artikel/Berita Terkini

CAKNA DENGAN TEMPAT LARANGAN MEROKOK

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Penguatkuasaan Undang-Undang) Orang awam dinasihatkan supaya mengambil berat dan …
Maklumat Lanjut

URBAN MALARIA DI MALAYSIA MASIH TERKAWAL

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Pengurusan Keselamatan Kesihatan) Isu Urban Malaria yang melanda Pulau …
Maklumat Lanjut

ADAKAH ANDA SEORANG SAMSENG JALANAN?

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Pengukuhan Kesihatan Minda dan Ketahanan Rakyat) Kebanyakkan ahli akademik …
Maklumat Lanjut