SUKU PERTAMA: KDNK DIUNJURKAN LEBIH 5 PERATUS

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021-2025

NILAI TERAS KESELAMATAN 5: KEUTUHAN EKONOMI

Penganalisis berpendapat, ekonomi Malaysia bergerak daripada pemulihan tahun lalu ke fasa pengembangan dan pertumbuhan kukuh tahun ini dan perlahan menuju ke arah trajektori pertumbuhan lebih mampan dalam jangka sederhana dan jangka panjang.

Namun, penganalisis mengingatkan risiko penurunan masih kekal berikutan harga komoditi tinggi akan memacu kepada peningkatan kos dan harga pengguna, potensi varian baharu, isu kekangan rantaian bekalan berterusan dan konflik geopolitik global.

Ketua Ahli Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd, Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid, berkata pihaknya menjangkakan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia pada suku pertama tahun ini bakal mencatatkan pertumbuhan positif sebanyak 4.3 peratus.

Beliau berkata, peningkatan dalam pertumbuhan perbelanjaan swasta serta sumbangan positif daripada nilai eksport bersih adalah perkara tunjang yang menyokong pertumbuhan ekonomi pada suku pertama.

Di samping itu, katanya, bayaran pindahan seperti Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) dan sebagainya juga dilihat mampu melonjakkan lagi pertumbuhan penggunaan swasta.

 

Sumber:

Berita Harian

 

Artikel/Berita Terkini

KPDN PULAU PINANG TERUSKAN PENGUATKUASAAN BERKALA

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Penguatkuasaan Undang-Undang) Pemeriksaan Ops ATM, Ops Pantau 2023, …
Maklumat Lanjut

JPJ PULAU PINANG: PENGUATKUASAAN MELETAK KENDERAAN DI TEMPAT TIDAK DIBENARKAN

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Penguatkuasaan Undang-Undang) Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Negeri Pulau …
Maklumat Lanjut

PEMANTAUAN PROGRAM PENYERAGAMAN HARGA

DABONG 31 Mei : Pemantauan oleh Pegawai Pemantau Harga KPDN Cawangan Kuala Krai, Kelantan dilokasi “Point Of Sale” Program Penyeragaman …
Maklumat Lanjut