KENYATAAN AKHBAR PENCEMARAN BAKTERIA SALMONELLA TYPHIRIUM DALAM PRODUK COKLAT BERJENAMA KINDER DI PASARAN EROPAH
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengambil maklum laporan oleh media massa mengenai pencemaran bakteria Salmonella typhirium dalam produk coklat berjenama Kinder yang dihasilkan oleh kilang Ferrero Ardenes di Arlon, Belgium. Produk coklat yang terlibat adalah Kinder Surprise, Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi 100g, Kinder Schokobons dan Kinder Egg Hunt Kit.
Salmonella typhirium merupakan bakteria patogenik yang boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan dengan simptom demam, kekejangan perut dan cirit-birit terutama di kalangan kanak-kanak.
Berdasarkan semakan data melalui Sistem Maklumat Keselamatan Makanan (FoSIM) Malaysia dari tahun 2021 sehingga kini, tiada kemasukan produk yang terbabit ke Malaysia. Maklumat dari International Food Safety Authorities Networks (INFOSAN) turut mengesahkan produk yang terlibat tidak dieksport ke Malaysia. Coklat berjenama Kinder yang memasuki negara ini kebanyakannya diimport dari Poland, Itali, German, India dan beberapa negara lain.
Walau bagaimanapun, KKM akan meningkatkan pemantauan ke atas produk coklat berjenama Kinder di pintu masuk negara bagi memastikan produk yang terlibat tidak masuk ke pasaran tempatan.
KKM sentiasa peka dan prihatin terhadap perkara-perkara yang boleh mengancam kesihatan pengguna. Sekiranya pengguna mempunyai sebarang kemusykilan berhubung sebarang isu keselamatan makanan, pengguna boleh menghubungi Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat atau hubungi KKM melalui laman web http://moh.spab.gov.my atau laman facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) www.facebook.com/bkkmhq
SUMBER: KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA