SKOP AMALAN PEMAKANAN SIHAT

Amalan pemakanan yang sihat merupakan elemen yang sangat penting bagi membentuk badan yang sihat dan minda yang cerdas. Penjagaan pemakanan yang sihat iaitu makanan/ minuman yang rendah lemak, gula dan garam serta tinggi serat mampu menjadikan seseorang individu bebas dari sebarang penyakit berbahaya terutamanya penyakit tidak berjangkit seperti diabetes, hipertensi dan kardiovaskular.

Kawalan kuantiti dan kualiti makanan yang diambil di tempat kerja banyak mempengaruhi status pemakanan kerana hampir separuh dari masa harian adalah dihabiskan di tempat kerja. Persekitaran yang menyokong ke arah makan secara sihat di tempat kerja akan membantu memperbaiki status kesihatan.

Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia

Artikel/Berita Terkini

TIPS KEKAL SIHAT KEPADA BAKAL HAJI TAHUN 2024 INI

Kepada bakal jemaah haji, berikut adalah vaksin yang wajib dan amat digalakkan untuk diambil : Wajib – Meningococcal Amat digalakkan …
Maklumat Lanjut

MASALAH KEWANGAN SALAH SATU PUNCA KESIHATAN MENTAL

Pada 4 Oktober 2023, Public Health Malaysia telah menggunakan platform media social facebook bagi membuat tinjauan punca yang menjejaskan kesihatan …
Maklumat Lanjut

MELUASKAN AKSES DAN MENINGKATKAN KUALITI DALAM PENDIDIKAN BERI MAKNA KEMERDEKAAN NEGARA

Pendidikan merupakan perkara penting dalam alaf pemodenan pada hari ini. Semenjak di dalam kandungan, kanak-kanak telah didedahkan dengan pelbagai bentuk …
Maklumat Lanjut