KPDN NEGERI SEMBILAN JAMIN BEKALAN GULA MENCUKUPI

SEREMBAN – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Negeri Sembilan memberi jaminan bekalan gula terkawal dan mencukupi bagi keperluan pengguna di negeri ini.

Menurut Pengarah KPDN Negeri Sembilan, Muhammad Zahir Mazlan, pengguna tidak perlu melakukan pembelian panik kerana pihaknya sentiasa melaksanakan pemantauan dari masa ke masa berhubung barang kawalan ini.

Menurutnya, secara purata penggunaan gula bulanan bagi setiap individu di negeri ini adalah 0.5 kilogram sebulan, manakala jumlah bulanan gula yang diperlukan dianggarkan 600 metrik tan bagi penggunaan 1.2 juta rakyat Negeri Sembilan.

Bekalan gula yang dibekalkan dua syarikat pengeluar utama mencapai 735 metrik tan sebulan bagi negeri ini. Untuk rekod harga runcit gula pasir di negara ini paling rendah iaitu RM2.85 sekilogram berbanding negara Asean lain antaranya Vietnam (RM6.20), Filipina (RM8.53) dan Kemboja RM5.37.

Sejak 1 Januari hingga Selasa pihaknya telah melaksanakan 31,054 pemeriksaan dan tiada aduan rasmi mengenai ketiadaan bekalan gula daripada pengguna setakat ini. Mereka juga mengadakan sesi libat urus dengan pemborong utama gula pada 17 Mei lalu bagi membincangkan dan mencari solusi untuk mengelakkan kejadian kekurangan bekalan gula dalam pasaran berlaku dan memastikan bekalan mencukupi.

Peniaga atau pemborong diingatkan supaya tidak menyorokkan gula dan menaikkan harga gula sesuka hati yang membolehkan tindakan tegas dikenakan di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961.

 

Sumber: Sinar Harian

Artikel/Berita Terkini

OPERASI PENGUATKUASAAN KESALAHAN TRAFIK DALAM OP REMPIT OLEH BPJKK DAN BSPT DAERAH SEBERANG PERAI TENGAH

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Penguatkuasaan Undang-Undang) Satu operasi rempit yang melibatkan pelajar …
Maklumat Lanjut

KPDN PULAU PINANG TERUSKAN PENGUATKUASAAN BERKALA

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Penguatkuasaan Undang-Undang) Pemeriksaan Ops ATM, Ops Pantau 2023, …
Maklumat Lanjut

JPJ PULAU PINANG: PENGUATKUASAAN MELETAK KENDERAAN DI TEMPAT TIDAK DIBENARKAN

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Penguatkuasaan Undang-Undang) Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Negeri Pulau …
Maklumat Lanjut