KPDN NEGERI SEMBILAN JAMIN BEKALAN GULA MENCUKUPI

SEREMBAN – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Negeri Sembilan memberi jaminan bekalan gula terkawal dan mencukupi bagi keperluan pengguna di negeri ini.

Menurut Pengarah KPDN Negeri Sembilan, Muhammad Zahir Mazlan, pengguna tidak perlu melakukan pembelian panik kerana pihaknya sentiasa melaksanakan pemantauan dari masa ke masa berhubung barang kawalan ini.

Menurutnya, secara purata penggunaan gula bulanan bagi setiap individu di negeri ini adalah 0.5 kilogram sebulan, manakala jumlah bulanan gula yang diperlukan dianggarkan 600 metrik tan bagi penggunaan 1.2 juta rakyat Negeri Sembilan.

Bekalan gula yang dibekalkan dua syarikat pengeluar utama mencapai 735 metrik tan sebulan bagi negeri ini. Untuk rekod harga runcit gula pasir di negara ini paling rendah iaitu RM2.85 sekilogram berbanding negara Asean lain antaranya Vietnam (RM6.20), Filipina (RM8.53) dan Kemboja RM5.37.

Sejak 1 Januari hingga Selasa pihaknya telah melaksanakan 31,054 pemeriksaan dan tiada aduan rasmi mengenai ketiadaan bekalan gula daripada pengguna setakat ini. Mereka juga mengadakan sesi libat urus dengan pemborong utama gula pada 17 Mei lalu bagi membincangkan dan mencari solusi untuk mengelakkan kejadian kekurangan bekalan gula dalam pasaran berlaku dan memastikan bekalan mencukupi.

Peniaga atau pemborong diingatkan supaya tidak menyorokkan gula dan menaikkan harga gula sesuka hati yang membolehkan tindakan tegas dikenakan di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961.

 

Sumber: Sinar Harian

Artikel/Berita Terkini

𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠 𝗗𝗜𝗗𝗜𝗞 𝗞𝗘𝗦𝗘𝗟𝗔𝗠𝗔𝗧𝗔𝗡 𝗝𝗔𝗟𝗔𝗡 𝗥𝗔𝗬𝗔

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 4: TADBIR URUS YANG BAIK (Integrasi Dasar & Operasi) Jabatan Keselamatan …
Maklumat Lanjut

𝗞𝗘𝗡𝗗𝗘𝗥𝗔𝗔𝗡 ‘ 𝗨𝗟𝗔𝗧 ‘ 𝗗𝗜𝗦𝗜𝗧𝗔

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 4: TADBIR URUS YANG BAIK (Integrasi Dasar & Operasi) Unit Operasi …
Maklumat Lanjut

PERJALANAN MENGERJAKAN IBADAH HAJI

Perjalanan Mengerjakan Ibadah Haji Semoga semua jemaah haji diberikan oleh Allah SWT kesabaran dan ketenangan serta didoakan mendapat sebaik-baik ganjaran …
Maklumat Lanjut