AMLA (ANTI MONEY LAUDERING) @ PENGGUBAHAN WANG HARAM

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021-2025

NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8:  KESELAMATAN RAKYAT (Jenayah Siber)

Terdapat Tiga (3) peringkat atau proses bagi penggubahan wang haram atau juga selalu disebut ‘mencuci’ wang haram. Peringkat-peringkat tersebut ialah penempatan (placement), lapisan (layering) dan integrasi (integration).

Pada peringkat pertama dikenali sebagai PENEMPATAN. Kaedah ini di mana wang dari aktiviti haram yang diperolehi akan disimpan dalam bank atau mana-mana sistem kewangan yang sah.

Kemudian pada peringkat LAPISAN pula, akan berlaku proses mewujudkan pelbagai lapisan transaksi dengan menjauhkan lagi dari dana haram. Ianya bertujuan bagi mengaburi pihak berkuasa dan mengelakkan daripada ia mudah dikesan.

Peringkat akhir pula dikenali sebagai INTEGRASI di mana ia melengkapkan proses penggubahan wang haram. Dana haram ini akan dibawa masuk ke dalam sistem ekonomi seolah-olah ia dari sumber yang sah. Malahan ia akan dilaburkan atau dibelanjakan kepada tujuan-tujuan yang sah.

Pihak yang terlibat melakukan penggubahan wang haram boleh didakwa di bawah Seksyen 4 (1) Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan Dan Hasil Dari Aktiviti Haram 2001. Jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara selama tempoh tidak lebih 15 tahun dan boleh didenda tidak kurang daripada 5 kali ganda jumlah atau nilai hasil aktiviti haram atau peralatan kesalahan itu pada masa kesalahan dilakukan atau RM 5,000,000 yang mana lebih tinggi.

 

 

Artikel/Berita Terkini

𝐀𝐊𝐓𝐈𝐕𝐈𝐓𝐈 𝐏𝐄𝐍𝐆𝐔𝐀𝐓𝐊𝐔𝐀𝐒𝐀𝐀𝐍 𝐊𝐏𝐃𝐍

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 4: TADBIR URUS YANG BAIK (Integrasi Dasar & Operasi) …
Maklumat Lanjut

“GENGGAM AMANAH”

Kesihatan adalah permata yang tidak ternilai. Kita akan menghargainya jika kita jatuh sakit. Sebenarnya untuk kekal sihat mudah dilakukan tapi …
Maklumat Lanjut

TINDAKAN KES DIHASILKAN DIBAWAH AKTA KAWALAN BEKALAN 1961

RANTAU PANJANG 07 April : Pegawai Penguat Kuasa KPDN Kelantan telah menerima tiga serahan kes daripada Batalion 7 Pasukan Gerakan …
Maklumat Lanjut