KEK DAN ROTI KEGEMARAN ANDA, HALALKAH?

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021-2025

NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Keselamatan Makanan)

Tahukah anda bahawa terdapat bahan ramuan kritikal yang digunakan bagi membantu keenakan roti dan kek tersebut? Bahan ramuan tambahan ini menjadi kritikal dalam penentuan status halal kerana ia boleh diperolehi daripada sumber yang tidak halal atau diragui status halalnya.

Antaranya:

  1. Keju (cheese) dan serbuk wei
  2. L-Cysteine
  3. Gliserin/Gliserol
  4. Arak/Minuman keras
  5. Cake Flour Improver
  6. Gelatin

Oleh itu, jadilah pengguna yang bijak dengan meneliti bahan-bahan ramuan yang digunakan pada label bungkusan produk dan utamakanlah produk yang mempunyai Logo Halal Malaysia atau Logo Halal Luar Negara yang diiktiraf oleh JAKIM.

Sumber :

Bahagian Hab Halal JAKIM

Artikel/Berita Terkini

LOKALITI WABAK DENGGI AKTIF NEGERI KELANTAN 2024

Terdapat 7 lokaliti wabak denggi aktif sehingga 19 Mei 2024 Wabak Tak Terkawal • 1 lokaliti di daerah Kota Bharu …
Maklumat Lanjut

KE MANA HALA TUJU

Kehidupan ibarat sebuah kenderaan; kita perlu pandu ia ke landasan yang betul untuk sampai ke destinasi yang diidamkan. Seperti pemandu …
Maklumat Lanjut

HARMONIKAH KITA? #BLOCKOUT ATAU #MAKIOUT.

Pada 27 Oktober 2023, tentera Israel mula melancarkan serangan darat ke atas Gaza, terutamanya di utara dan Bandar Gaza. Israel …
Maklumat Lanjut