SKIM AL-ZIWAJ: KELANTAN AMBIL BERAT KEPERLUAN NIKAH ANAK MUDA

 

KOTA BHARU – Skim Gerbang Az-Ziwaj mula diperkenalkan pada tahun 2011 bertujuan membantu golongan belia yang berpendapatan rendah untuk bernikah.
Melalui skim tersebut, Kerajaan Negeri memberikan setiap pasangan RM1,000 dalam bentuk cek dan individu tersebut boleh mendapatkan borang permohonan di pejabat kadi, pejabat Urus Setia Belia dan Sukan Negeri (U-BeS), kaunter khidmat pelanggan Setiausaha Kerajaan Negeri atau memuat turun borang dari laman facebook β€œGerbang Az-Ziwaaj” (Gerbang Perkahwinan).
Setiap tahun sebanyak RM3 juta diperuntukkan dengan melibatkan kira-kira 3,000 pasangan dengan pengantin lelaki akan diberikan bantuan sebanyak RM1,000 setiap seorang.
Justeru, skim bantuan kewangan ini sebenarnya dapat membantu pasangan muda yang terpilih untuk melangsungkan perkahwinan berdasarkan ketetapan syarat yang telah disediakan.

Artikel/Berita Terkini

LRA MINI MERANTI BAHARU 99 PERATUS SIAP

PASIR MAS – Loji Rawatan Air (LRA) Mini Meranti Baharu, Pasir Mas sudah mencapai kemajuan 99 peratus siap. LRA tersebut …
Maklumat Lanjut

TINDAKAN KES DIHASILKAN DIBAWAH AKTA KAWALAN BEKALAN 1961

TUMPAT 19 Sept : Pegawai Penguat Kuasa KPDN Kelantan telah menerima tiga serahan kes daripada Batalion 9 Pasukan Gerakan Am …
Maklumat Lanjut