MAIWP DAN GOOGLE CLOUD MALAYSIA – JALIN KERJASAMA REALISASI PELAN TINDAKAN DIGITAL MAIWP

KUALA LUMPUR, 8 JUN 2022 – MAIWP telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bersama Google Cloud Malaysia merealisasikan inisiatif di bawah inisiatif Pelan Tindakan Digital MAIWP. MAIWP telah memulakan inisiatif Pelan Tindakan Digital MAIWP – (MAIWP Digital Blueprint) bertujuan meningkatkan penggunaan teknologi di MAIWP.

Google Cloud Malaysia memainkan peranan penting dalam peningkatan perkhidmatan pendidikan digital yang ditawarkan oleh MAIWP melalui MAIWP Digital Education Centre (MAIDEC), sebuah pusat yang dibangunkan oleh University College MAIWP International (UCMI), yang dahulunya dikenali sebagai PICOMS.

Majlis MOU ini telah menyaksikan pertukaran dokumen oleh Encik Mahadi Sukarno, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Pengurusan) MAIWP dan Raja Azmi Adam, Pengarah Sektor Awam Google Cloud Malaysia. Turut hadir menyaksikan detik bersejarah ini, Pengerusi MAIWP, Tan Sri Dr Mohd Daud Bakar, Pengarah Google Malaysia, Marc Woo dan Tan Sri Dato’ Sri Syed Zainal Abidin Syed Mohd Tahir, Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan MAIWP merangkap Ahli MAIWP di ibu pejabat Google Malaysia.

Melalui pengurusan akses, pengurusan peranti, perlindungan data dan keupayaan penyulitan data, Google Workspace for Education turut membantu institusi pendidikan mewujudkan persekitaran pengajaran dan pembelajaran yang selamat dan terjamin.

MAIWP melalui MAIWP Digital Education Center (MAIDEC) telah merangka program ekstensif bersama GOOGLE. Antaranya satu bengkel teknologi MAIWP akan diadakan dalam masa terdekat ini, bagi Google dan MAIWP duduk bersama, merencanakan solusi teknologi terbaik bagi peningkatan operasi.

Pelajar di institusi pendidikan MAIWP serta anak-anak tajaan MAIWP akan diberikan akses penggunaan Google Workspace Education Plus, yang memberikan akses kepada alat pembelajaran yang mudah digunakan dan selamat untuk pembelajaran, kolaborasi, dan komunikasi.

 

SUMBER: FB MAJLIS AGAMA ISLAM WILAYAH PERSEKUTUANΒ https://www.facebook.com/maiwphq

Artikel/Berita Terkini

LRA MINI MERANTI BAHARU 99 PERATUS SIAP

PASIR MAS – Loji Rawatan Air (LRA) Mini Meranti Baharu, Pasir Mas sudah mencapai kemajuan 99 peratus siap. LRA tersebut …
Maklumat Lanjut

TINDAKAN KES DIHASILKAN DIBAWAH AKTA KAWALAN BEKALAN 1961

TUMPAT 19 Sept : Pegawai Penguat Kuasa KPDN Kelantan telah menerima tiga serahan kes daripada Batalion 9 Pasukan Gerakan Am …
Maklumat Lanjut