BERAYA DAN PEMBAZIRAN MAKANAN

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021-2025

TERAS  7 – PEMBANGUNAN MAMPAN (Sekuriti Makanan)

Pembaziran makanan sudah menjadi isu yang semakin serius di Malaysia. Secara keseluruhan, semua jenis sisa makanan terbuang yang membentuk kira-kira 17,000 tan metrik merupakan sisa harian isi rumah. Jumlah itu merangkumi 44.5 peratus daripada 38,000 tan sisa pepejal sehari yang dihasilkan dan dibuang. Mengikut Pertubuhan Makanan dan Pertanian, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO), hampir 15,000 tan makanan dibazirkan setiap hari. Daripada jumlah itu, sebanyak 20 peratus atau 3,000 tan adalah lebihan makanan tidak disentuh dan masih boleh dimakan. Lebih menyedihkan, jumlah itu cukup untuk menampung 5.3 juta orang dengan hidangan tiga kali sehari, khususnya di negara tertentu seperti Syria dan Palestin.
Di Malaysia yang dikenali sebagai syurga makanan, terdapat juga sebilangan masyarakat yang masih kelaparan dan mencari makanan di kawasan pembuangan sampah. Pada 2018, kajian oleh Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) ke atas responden yang menetap di rumah pangsa di Kuala Lumpur menunjukkan satu daripada 10 kanak-kanak makan kurang daripada tiga kali sehari.

Sumber: Laman Web Sinar Harian 1 dan Sinar Harian 2

Artikel/Berita Terkini

TEMBIKAI BOCI TANPA BIJI SEMAKIN POPULAR

KUANTAN: FAMA Pahang membantu memasarkan lebih 200 tan tembikai jenis boci tanpa biji dan tembikai kuning hasil keluaran tujuh pekebun …
Maklumat Lanjut

LETUSAN GUNUNG RUANG: MAS KEMBALI BATALKAN PENERBANGAN ANTARA KL-SABAH

KUALA LUMPUR: Malaysia Airlines (MAS) hari ini membatalkan semula beberapa penerbangan antara Kuala Lumpur dengan Sabah susulan letusan gunung berapi …
Maklumat Lanjut

KES DEMAM DENGGI MENURUN PADA ME15, SATU KEMATIAN DILAPORKAN

KUALA LUMPUR: Jumlah kes demam denggi menurun kepada 1,698 kes pada Minggu Epidemiologi ke-15 (ME15) iaitu dari 7 April hingga …
Maklumat Lanjut