PERIKSA TELUR SEBELUM GUNA

Puding, kek, kuih-muih, nasi goreng mahupun pelbagai menu lain menggunakan telur sebagai bahan asas. Oleh itu, telur merupakan antara makanan ruji bagi manusia terutamanya kepada rakyat Malaysia. Namun, penggunaan telur yang telah rosak boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan.
Dikongsikan cara mudah untuk mengenal pasti tahap kesegaran telur. Ingat pastikan anda sentiasa mengamalkan konsep LIHAT, BAU DAN RASA sebelum makan. Semoga perkongsian ini mampu mencegah dan menjauhkan kita daripada keracunan makanan.
SUMBER: BAHAGIAN KESELAMATAN DAN KUALITI MAKANAN, KKM

Artikel/Berita Terkini

MCMC SEDANG MENGESAN INDIVIDU TERLIBAT DALAM PENYALAHGUNAAN TEKNOLOGI AI YANG MENYUNTING GAMBAR SEHINGGA MENGAIBKAN PENGGUNA MEDIA SOSIAL

MCMC SEDANG MENGESAN INDIVIDU TERLIBAT DALAM PENYALAHGUNAAN TEKNOLOGI AI YANG MENYUNTING GAMBAR SEHINGGA MENGAIBKAN PENGGUNA MEDIA SOSIAL Suruhanjaya Komunikasi dan …
Maklumat Lanjut

PAHANG SALUR RM1.2 JUTA UNTUK PROGRAM CELIK AL-QURAN OKU PENGLIHATAN

KUANTAN: Kerajaan negeri menyalurkan peruntukan RM1.2 juta melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi Program Celik al-Quran Braille untuk golongan orang …
Maklumat Lanjut

PENTINGKAH KEAMANAN DAN KEDAMAIAN DALAM SESEBUAH NEGARA?

Saban hari, persoalan tersebut sering bermain di fikiran setiap generasi muda yang baru hendak melangkah ke alam dewasa. Di mana …
Maklumat Lanjut