PERIKSA TELUR SEBELUM GUNA

Puding, kek, kuih-muih, nasi goreng mahupun pelbagai menu lain menggunakan telur sebagai bahan asas. Oleh itu, telur merupakan antara makanan ruji bagi manusia terutamanya kepada rakyat Malaysia. Namun, penggunaan telur yang telah rosak boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan.
Dikongsikan cara mudah untuk mengenal pasti tahap kesegaran telur. Ingat pastikan anda sentiasa mengamalkan konsep LIHAT, BAU DAN RASA sebelum makan. Semoga perkongsian ini mampu mencegah dan menjauhkan kita daripada keracunan makanan.
SUMBER: BAHAGIAN KESELAMATAN DAN KUALITI MAKANAN, KKM

Artikel/Berita Terkini

BINA BENTENG ATASI BANJIR BERULANG DI KAMPUNG BELIMBING DALAM

Durian Tunggal – Masalah banjir kerap melanda Kampung Belimbing Dalam mendapat perhatian Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Durian Tunggal, Datuk …
Maklumat Lanjut

𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠 𝗝𝗨𝗔𝗟𝗔𝗡 𝗥𝗔𝗛𝗠𝗔𝗛 𝗠𝗔𝗗𝗔𝗡𝗜

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 4: TADBIR URUS YANG BAIK (Integrasi Dasar & Operasi) Program Jualan …
Maklumat Lanjut

𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠 𝗝𝗨𝗔𝗟𝗔𝗡 𝗥𝗔𝗛𝗠𝗔𝗛 𝗠𝗔𝗗𝗔𝗡𝗜

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 4: TADBIR URUS YANG BAIK (Integrasi Dasar & Operasi) Program Jualan …
Maklumat Lanjut