PERIKSA TELUR SEBELUM GUNA

Puding, kek, kuih-muih, nasi goreng mahupun pelbagai menu lain menggunakan telur sebagai bahan asas. Oleh itu, telur merupakan antara makanan ruji bagi manusia terutamanya kepada rakyat Malaysia. Namun, penggunaan telur yang telah rosak boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan.
Dikongsikan cara mudah untuk mengenal pasti tahap kesegaran telur. Ingat pastikan anda sentiasa mengamalkan konsep LIHAT, BAU DAN RASA sebelum makan. Semoga perkongsian ini mampu mencegah dan menjauhkan kita daripada keracunan makanan.
SUMBER: BAHAGIAN KESELAMATAN DAN KUALITI MAKANAN, KKM

Artikel/Berita Terkini

MALAYSIA MADANI: RAKYAT DISANTUNI

 “Malaysia MADANI: Rakyat Disantuni” bukan sekadar tema — ia lambang komitmen kerajaan dalam membina negara yang berteraskan nilai kemanusiaan, keadilan …
Maklumat Lanjut

NEGERI SEMBILAN SUDAH BERSEDIA HADAPI KEMARAU

Kerajaan Negeri Sembilan sudah bersedia menghadapi sebarang kemungkinan cuaca panas dan kering yang dijangka melanda berterusan hingga hujung bulan depan …
Maklumat Lanjut

ISU PADI DAN BERAS NEGARA: DI MANA PENGHUJUNGNYA?

Pengenalan Padi atau nama saintifiknya oryza sativa merupakan tanaman utama dalam sektor pertanian Malaysia dan sumber asas kepada penghasilan beras, …
Maklumat Lanjut