Satu operasi keselamatan dan kualiti makanan di Bazar Ramadan TLK Taman Tasik Permaisuri Cheras, Kuala Lumpur (Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur) telah diadakan pada 14 April 2022 diketuai oleh Dr. Nor’aishah binti Abu Bakar, Pengarah Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.
Turut bersama dalam operasi ini ialah anggota-anggota daripada Bahagian Keselamatan & Kualiti Makanan (BKKM) dan Unit Inspektorat & Perundangan Negeri (UIPN), Jabatan Kesihatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya (JKWPKL&P) dan Pejabat Kesihatan Cheras sebagai penyelaras operasi yang diterajui oleh Datin Dr. Noriah binti Hajib. Turut bersama ialah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang diketuai oleh Dr. Azaruddin b. Husin.
Tujuan utama operasi ini diadakan untuk memberi peringatan kepada pengendali makanan untuk sentiasa menjaga kebersihan dan keselamatan makanan yang dimasak dan dijual.
Setiap lapisan masyarakat disarankan supaya sentiasa membudayakan lima (5) kunci keselamatan makanan atau ringkasnya M.A.S.A.K. bagi memastikan makanan yang disediakan sentiasa bersih dan selamat iaitu :-
- Masak dengan sempurna;
- Asingkan peralatan;
- Simpan dengan betul;
- Air dan bahan mentah yang bersih;
- Kebersihan diri.
Sumber: FB Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan JKWPKL & P https://www.facebook.com/BKKM.JKWPKL