KESELAMATAN MAKANAN: TELUR TERCEMAR BOLEH MENGUNDANG MAUT

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021-2025

NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Keselamatan Makanan)

Pencemaran silang boleh berlaku bagi telur ayam. Persoalannya, bagaimana pencemaran ini boleh berlaku? Secara semula jadi, telur ayam mengandungi satu lapisan pelindung protein nipis dikenali sebagai ‘cuticle‘ pada permukaan luar kulit telur. Tujuannya untuk melindungi kulit telur yang mempunyai liang-liang halus daripada dimasuki oleh bakteria. Bagaimanapun, semakin lama usia telur itu, lapisan pelindung pada telur akan semakin menipis dan akhirnya hilang.

Liang halus pada permukaan kulit telur juga akan makin terbuka. Ini membolehkan kemasukan bakteria patogenik ke dalam telur dan seterusnya mencemarkan telur itu. Lapisan ‘cuticle‘ ini juga akan rosak apabila berlaku retakan pada permukaan kulit telur dan apabila telur dibasuh dengan air.

Kemudian, timbul persoalan lain, sama ada telur perlu perlu dibasuh atau tidak. Ya, telur perlu dibasuh sebelum digunakan untuk mengelakkan pencemaran silang oleh bakteria pada najis ayam.

Oleh yang demikian, jika anda menggunakan telur untuk memasak, pastikan:

  • Telur di basuh dan bersih daripada najis dan kotoran
  • Asingkan telur yang di basuh di bekas yang berlainan
  • JANGAN guna telur yang telah rosak dan pecah.Tangan perlu di cuci setelah pecahkan telur dan sebelum mengendalikan makanan.

Manakala bagi cara-cara penyimpanan telur, telur (raw eggs in shell) tahan selama 3 hingga 5 minggu dalam peti sejuk. Peti sejuk yang mempunyai suhu bawah 4 °C akan melindungi kebanyakan makanan kerana ia boleh memperlahankan pertumbuhan bakteria. Suhu peti sejuk adalah penting untuk memastikan makanan tahan lebih lama dan berada dalam keadaan yang selamat sehingga dimakan, mengekalkan tekstur, rasa dan kandungan nutrient.

Telur akan lebih tahan lama disimpan dalam peti sejuk berbanding jika ianya disimpan pada suhu bilik kerana faktor suhu. Kesimpulannya, bukan sahaja telur tapi makanan lain pun akan tahan lebih lama jika ianya di simpan dalam peti sejuk.

 

Sumber:

Laman Facebook Rasmi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan

Sinar Harian

 

Artikel/Berita Terkini

PAHANG SALUR RM1.2 JUTA UNTUK PROGRAM CELIK AL-QURAN OKU PENGLIHATAN

KUANTAN: Kerajaan negeri menyalurkan peruntukan RM1.2 juta melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi Program Celik al-Quran Braille untuk golongan orang …
Maklumat Lanjut

PENTINGKAH KEAMANAN DAN KEDAMAIAN DALAM SESEBUAH NEGARA?

Saban hari, persoalan tersebut sering bermain di fikiran setiap generasi muda yang baru hendak melangkah ke alam dewasa. Di mana …
Maklumat Lanjut

PENGETAHUAN CPR MASIH RENDAH DIKALANGAN MASYARAKAT KITA

Pengetahuan asas bantuan pernafasan kecemasan (CPR) dalam kalangan masyarakat  di negara ini masih rendah meskipun bilangan kes kematian mengejut dilaporkan …
Maklumat Lanjut