TUAK KELAPA

 

KUALA KRAI: Penyadap tuak Abdul Hadi Dollah, 58, sedang menyandat mayang kelapa menggunakan pisau bagi mengeluarkan cecair yang dipanggil air tuak ketika tinjauan di Kampung Kuala Nal hari ini.
Air tuak sinonim bagi penduduk Kelantan sebagai air yang lazat untuk menghilangkan dahaga ketika waktu berbuka serta mempunyai rasa yang unik.
Bulan Ramadan juga memberi pendapatan sampingan kepada Hadi kerana tidak menang tangan apabila terpaksa memenuhi permintaan minuman itu yang dijual pada harga RM10 untuk 1.5 liter.

Artikel/Berita Terkini

PENYELUDUPAN TERNAKAN JEJAS KESELAMATAN MAKANAN – SULTAN TERENGGANU

KUALA TERENGGANU: Penyeludupan haiwan ternakan tanpa saringan kesihatan dan sijil pengesahan bebas penyakit akan memberi kesan kepada keselamatan makanan. Sultan …
Maklumat Lanjut

TENTERA GAGALKAN CUBAAN SELUDUP BAWANG

KUCHING : Anggota Tentera Darat Malaysia (TDM) menggagalkan cubaan menyeludup bawang merah ke Kalimantan Barat menerusi ‘laluan gajah’ di sempadan …
Maklumat Lanjut

KASTAM RAMPAS MINUMAN KERAS, ROKOK RM1.59 JUTA

KUALA LUMPUR: Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) mematahkan cubaan menyeludup minuman keras dan rokok putih bernilai RM1.593 juta di pelabuhan …
Maklumat Lanjut