ELAKKAN KERACUNAN MAKANAN: AMALKAN 5 KUNCI KESELAMATAN MAKANAN SARANAN KKM

DASAR KESELAMATAN NEGARA

NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Keselamatan Makanan)

Keracunan makanan merupakan penyakit yang disebabkan oleh pengambilan makanan atau minuman yang tercemar oleh toksin yang terhasil daripada bakteria, virus, atau parasit. Kes keracunan makanan ini tidak boleh dipandang remeh kerana ianya boleh menyebabkan pelbagai komplikasi kesihatan dan seterusnya mengancam nyawa.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memandang serius mengenai kes keracunan makanan dan telah berkongsi infografik seperti diatas supaya masyarakat dapat mengamalkan lima (5) kunci keselamatan makanan seterusnya mengelakkan daripada menghadapi keracunan makanan.

Tips yang dikongsikan KKM ini sangat berguna bagi memastikan makanan yang disediakan adalah bersih dan selamat untuk dimakan. Masyarakat diingatkan agar jangan lupa untuk amalkan KONSEP LIHAT, HIDU DAN RASA. Elakkan makan sekiranya makanan telah rosak.

Sumber:

Laman Facebook Kementerian Kesihatan Malaysia

Artikel/Berita Terkini

๐—ฃ๐—˜๐— ๐—”๐—ก๐—ง๐—”๐—จ๐—”๐—ก ๐—ž๐—˜๐——๐—”๐—œ ๐Ÿฎ๐Ÿฐ ๐—๐—”๐— 

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 4: TADBIR URUS YANG BAIK (Integrasi Dasar & Operasi) Polis Barat …
Maklumat Lanjut

๐—ข๐—ฃ๐—ฆ ๐—ฆ๐—”๐— ๐—ฆ๐—˜๐—ก๐—š ๐—๐—”๐—Ÿ๐—”๐—ก๐—”๐—ก

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 4: TADBIR URUS YANG BAIK (Integrasi Dasar & Operasi) Operasi iniย  …
Maklumat Lanjut

TERENGGANU BERPOTENSI JADI HUB PENGELUAR NR-REE UTAMA NEGARA

Terengganu berpotensi menjadi negeri pengeluar serta pemprosesan utama unsur nadir bumi bukan radioaktif (NR-REE) di Malaysia jika hasil itu berjaya …
Maklumat Lanjut