KESELAMATAN MAKANAN: PANDUAN PENGGUNAAN MINYAK MASAK BERULANG KALI

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021-2025

NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Keselamatan Makanan)

Minyak masak yang biasa digunakan bagi menggoreng makanan adalah minyak kelapa sawit atau palm olein. Ia bertindak sebagai medium pemindahan haba kepada makanan semasa proses penggorengan.

Minyak masak yang digunakan berulang kali perlu dibuang dan digantikan dengan minyak masak baharu jika berlaku perkara berikut :

  • Warna minyak masak menjadi perang pekat.

  • Minyak masak menjadi lebih likat atau pekat.

  • Minyak masak berbau tengik.

  • Asap banyak dihasilkan semasa minyak masak dipanaskan.

  • Warna makanan yang digoreng menjadi terlalu perang dan tidak menarik.

  • Rasa makanan yang digoreng menjadi tidak sedap disebabkan oleh sisa makanan dalam minyak masak.

 

Turut dikongsikan cara-cara pembuangan minyak masak yang betul:

  1. Buang minyak masak yang telah dikenal pasti rosak atau tidak sesuai digunakan lagi.

  2. Pastikan minyak masak yang telah diguna berulang kali disejukkan sebelum dibuang.

  3. Minyak masak yang akan dibuang hendaklah dikumpul dalam bekas yang tertutup bagi pembuangan melalui sistem sampah atau sistem pengutipan minyak masak.

  4. ELAK pembuangan minyak masak ke dalam sinki dan longkang kerana ia akan menjejaskan sistem paip, longkang dan sisitem pengaliran air.

Semoga panduan ini memberi manfaat kepada anda.

Sumber:

Laman Facebook Rasmi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia

Portal RasmiΒ MyHealth Kementerian Kesihatan Malaysia

Artikel/Berita Terkini

BINA BENTENG ATASI BANJIR BERULANG DI KAMPUNG BELIMBING DALAM

Durian Tunggal – Masalah banjir kerap melanda Kampung Belimbing Dalam mendapat perhatian Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Durian Tunggal, Datuk …
Maklumat Lanjut