BUSANA TRADISIONAL NEGERI SEMBILAN (KEBAYA SETENGAH TIANG DAN TELEPOK)

Baju Kebaya Setengah Tiang merupakan Busana Tradisional Negeri Sembilan. Pada suatu ketika dahulu Baju Kebaya Setengah Tiang sering digunakan oleh kaum wanita sewaktu dirumah dan bertandang ke Majlis kenduri kahwin. Kaum wanita juga menggayakan baju kebaya setengah tiang semasa mengerjakan sawah. Kebiasaannya baju ini dipadankan dengan penggunaan kain batik sarung dan pada awal tahun 50an baju ini amat popular serta sering digayakan dalam majlis keramaian.

Perbezaan yang ketara bagi penggunaan baju antara Majlis rasmi dan tidak rasmi ialah pilihan bahan kain yang digunakan. Dalam aktiviti ke sawah atau ke bendang biasanya menggunakan kain kapas berbunga. Manakala untuk majlis kenduri kahwin pula, menggunakan fabrik yang lebih mahal seperti broked, kain kasa, tenunan songket benang emas dan perak.

Baju ini dikenali sebagai baju setengah tiang yang membawa maksud baju labuh sedikit daripada baju kebaya pendek dan tidak labuh seperti kebaya panjang. Pola potongan lengan kembang dihujung dan potongan bahagian bawah bajunya lurus. Bahagian depan baju berlidah seperti kebaya panjang. Secara tradisi, potongannya labuh sehingga buku lali, Cuma bezanya baju ini berbelah dan berpesak lurus dihadapan baju, berkekek dan berbelah dada yang ditutup.

Baju ini mempunyai belah potong Sembilan dan kebiasaanya menggunakan kain broked, songket tenun dan kain kasa. Wanita yang menggayakan baju ini selalunya akan menggunakan kerongsang, dokoh dan rantai labuh untuk menaikkan seri pakaian tersebut.

Baju belah panjang sering digayakan oleh kerabat di-Raja Negeri Sembilan seperti Almarhum Tunku Ampuan Durah, Almarhum Tunku Ampuan Kurshiah dan Tunku Ampuan Najihah.

Baju setengah tiang ini selalunya dipakai dengan kain batik dan aksesori kepala yang di panggil telepok.

Sumber : Pemetaanbudaya.my dan Youtube Ea Lahai Channel

 

Artikel/Berita Terkini

MESYUARAT JAWATANKUASA PERANCANG GERAKAN NEGERI (JPGN) BIL. 2/2022 PERINGKAT NEGERI PULAU PINANG

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021 – 2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Pengurusan Krisis Keselamatan) Pada 5 Oktober 2022 …
Maklumat Lanjut

KIRA-KIRA 300,000 RAKYAT MALAYSIA MENGALAMI DEMENSIA

Jumlah ini dijangka meningkat kerana 1 dalam setiap 5 rakyat Malaysia berusia lebih 65 tahun, dan kita dijangka menjadi negara …
Maklumat Lanjut

HEBAHAN IOW JAPEN WPKL DI PARLIMEN BUKIT BINTANG

KUALA LUMPUR, 5 OKTOBER 2022 – JAPEN WPKL telah melaksanakan program #InfoOnWheels (IOW) sekitar Parlimen P.120 Bukit Bintang. Kawasan yang terlibat …
Maklumat Lanjut