OPS KHAS BERSEPADU PEMANTAUAN DAN TINDAKAN PEMATUHAN SOP PPN

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dengan kerjasama Polis DiRaja Malaysia (PDRM) IPD Dang Wangi telah melaksanakan Ops Khas Bersepadu Pemantauan dan Tindakan Pematuhan SOP PPN bermula 10:00 malam tadi dan berakhir awal pagi ini di sekitar pusat bandaraya Kuala Lumpur.

Sejumlah 10 buah premis perniagaan telah dibuat pemeriksaan mengejut melibatkan premis perniagaan restoran, bar, dan lain-lain aktiviti yang dibenarkan beroperasi mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) sepanjang tempoh Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Tindakan penguatkuasaan dengan menutup 2 buah premis serta merta (sealed) yang dikendalikan warganegara asing telah dibuat menerusi Seksyen 101(1)(v), Akta Kerajaan Tempatan 1976, manakala 4 notis kompaun di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dikeluarkan terhadap pemilik / individu yang melanggar peraturan yang digariskan pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN).

DBKL turut mengeluarkan 17 notis kompaun di bawah Undang-Undang Kecil Petempatan Makanan (WPKL) 2016 kepada pemilik premis dan indvidu yang bekerja / mengendalikan tanpa kebenaran pihak berkuasa tempatan.

Pihak PDRM turut mengeluarkan pelbagai jenis kompaun menerusi kesalahan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 kepada individu / pemilik premis.

Kerjasama dalam operasi bersepadu ini akan diteruskan dari semasa kesemasa mengikut bidang kuasa, SOP dan peraturan yang tetapkan pihak DBKL, PDRM dan MKN.

 

#klbandarku

#KLBandarUntukSemua

SUMBER: FB DEWAN BANDARAYA KUALA LUMPURĀ https://www.facebook.com/dbkl2u

Artikel/Berita Terkini

235 GELANDANGAN TELAH DITAWARKAN PEKERJAAN

Seramai 235 gelandangan telah ditawarkan pekerjaan yang sesuai bagi mengubah taraf kehidupan dan mengembalikan mereka ke dalam sistem masyarakat. Timabalan …
Maklumat Lanjut

STESEN PEMINDAHAN PEPEJAL KUALA LUMPUR

KUALA LUMPUR, 26 OKTOBER 2021 – Sekitar sesi turun padang YB Dato’ Seri Dr. Shahidan Kassim, Menteri Wilayah Persekutuan ke …
Maklumat Lanjut

IOW JAPEN WPKL DI PARLIMEN SETIAWANGSA

KUALA LUMPUR, 25 OKTOBER 2021 – #InfoOnWheels oleh Jabatan Penerangan WPKL sekitar Parlimen P.118 Setiawangsa. Kawasan yang terlibat : Taman …
Maklumat Lanjut