VAKSINASI ‘WALK-IN’ BUKAN UNTUK INDIVIDU YANG SUDAH DAPAT TARIKH JANJI TEMU – CITF

INISIATIF vaksinasiwalk-in’ atau jumpa terus di Selangor dan Kuala Lumpur bermula bulan depan adalah khusus untuk golongan tercicir dan belum mendapat janji temu masing-masing selepas 17 Julai lalu.

Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) menjelaskan inisiatif itu bukan untuk orang ramai yang sudah pun diberikan janji temu masing-masing untuk mendapatkan suntikan vaksin dan golongan yang tidak mempunyai dokumen pengenalan atau perjalanan.

“Individu di Kuala Lumpur dan Selangor yang telah mendaftar sebelum ini akan diberikan janji temu dalam masa terdekat. Individu yang masih belum mendaftar, tetapi tiada kekangan untuk berbuat demikian, juga digalakkan untuk mendaftar untuk vaksinasi secepat mungkin,” menurut CITF dalam kenyataan hari ini.

CITF berkata demikian bagi menjelaskan mesej tular melalui aplikasi Whatsapp bahawa mulai 1 Ogos ini, semua penduduk di Selangor dan Kuala Lumpur yang berusia 18 tahun ke atas dan belum mendapat suntikan vaksin boleh pergi ke mana-mana pusat pemberian vaksin (PPV) tanpa perlu mempunyai janji temu.

CITF turut memaklumkan PPV yang akan beroperasi untuk tujuan ‘walk-in‘ pada bulan depan akan dikemas kini dan dimaklumkan kelak manakala PPV sedia ada ketika ini tidak semestinya akan dibuka untuk inisiatif itu.

Berikutan itu, CITF menyeru mereka yang sudah menerima janji temu vaksin untuk menghadiri janji temu pada tarikh dan lokasi PPV yang telah diberikan.

“Ini mengambil kira kehadiran varian baharu yang lebih ganas, kes COVID-19 yang tinggi dan keperluan untuk mendapat perlindungan melalui vaksin secepat mungkin,” demikian menurut kenyataan itu. – BERNAMA

Sumber: https://www.wilayahku.com.my/

Artikel/Berita Terkini

MULAI 1 JULAI 2022: PERUNTUKAN RM369.5 JUTA BAGI PENETAPAN HARGA SILING AYAM DAN TELUR

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 7: PEMBANGUNAN MAMPAN (Sekuriti Makanan) Kenyataan Media – Kerajaan Memperuntukkan RM369.5 Juta …
Maklumat Lanjut

PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA PERANGI DENGGI 2022

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐆𝐨𝐭𝐨𝐧𝐠-𝐑𝐨𝐲𝐨𝐧𝐠 𝐏𝐞𝐫𝐝𝐚𝐧𝐚 𝐏𝐞𝐫𝐚𝐧𝐠𝐢 𝐃𝐞𝐧𝐠𝐠𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟐 telah dilaksanakan pada 25 Jun 2022 (Sabtu) baru-baru ini oleh KRT Apartment 17RK1 Presint …
Maklumat Lanjut

BENGKEL PEMBANGUNAN MODUL GERAKSARAF PERANGSARAF DALAM MEMBANTERAS PENYALAHGUNAAN DADAH DI TERENGGANU

KUALA TERENGGANU, 29 JUN 2022 MKN Negeri Terengganu telah melaksanakan satu bengkel dengan kerjasama pihak AADK Negeri Terengganu dalam usaha …
Maklumat Lanjut