Larangan penuaian dan penjualan kerang-kerangan termasuk kupang di perairan Negeri Sembilan dan Melaka telah ditarik balik serta merta berikutan penurunan tahap biotoksin ke paras selamat. Menurut Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Arthur Joseph Kurup, ia berdasarkan hasil pemantauan rapi Jabatan Perikanan Malaysia (DOF) dan analisis makmal yang konsisten susulan kes berkenaan. Keputusan ini diambil kerana bacaan biotoksin telah menunjukkan penurunan di bawah 400 per-bilion bagi sampel ke-15.
Dengan ini, aktiviti perikanan di kawasan terjejas boleh diteruskan seperti biasa. Orang ramai dinasihatkan supaya terus berwaspada dan mengikuti perkembangan lanjut daripada pihak berkuasa bagi memastikan keselamatan makanan terjamin.
Sebelum ini media melaporkan, hasil analisis makmal Pusat Biosekuriti Perikanan Kuala Lumpur mendapati terdapat alga berbahaya yang menyebabkan kupang di perairan Port Dickson dicemari dan tidak selamat dimakan. Beliau berkata, sampel air dan kupang di perairan tersebut dicemari biotoksin serta alga spesies Prorocentrum, Alexandrium dan Pseudonitzschia berbahaya.
Sumber: Sinar Harian