EDARAN BUBUR LAMBUK DENGAN MESEJ KESELAMATAN MAKANAN

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021-2025

NILAI TERAS KESELMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Keselamatan Makanan)

Pada 20 April 2022 telah berlangsung aktiviti gotong-royong memasak bubur lambuk yang dianjurkan oleh Hospital Pulau Pinang dengan kerjasama Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang, Edgenta dan YaPEIM.

BKKM JKN PP telah menyumbangkan pelekat mesej keselamatan makanan: Amalkan Budaya 3-M untuk ditampal pada bekas bubur lambuk yang diedarkan kepada kakitangan dan orang awam.

Untuk makluman, Budaya 3-M merupakan satu inisiatif dari Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia untuk membudayakan keselamatan dan kebersihan makanan di kalangan rakyat Malaysia.

Budaya 3-M terdiri dari 3 komponen utama iaitu:

?. ??????????? ?.?.?.?.?

Lima kunci keselamatan makanan bagi mengelakkan keracunan dan pencemaran makanan semasa memilih dan menyediakan makanan.

  1. i) Masak dengan sempurna
  2. ii) Asingkan peralatan

iii) Simpan dengan betul

  1. iv) Air dan bahan mentah yang bersih
  2. v) Kebersihan diri

?. ??????? ?-?-?

Memilih produk makanan yang selamat melalui pengenalan logo MeSTI, BeSS dan Trust MyCatering

?. ???????????? ???????

Pemeriksaan kendiri merupakan amalan yang baik bagi mengawal kebersihan, kualiti dan keselamatan makanan.

Artikel/Berita Terkini

PATI ‘KEPANASAN’ DISERBU, SANGGUP TERJUN SETINGGI ENAM METER

Nekad terjun dari platform setinggi enam meter dan bersembunyi di celah barang binaan antara gelagat pendatang asing tanpa asing (PATI) …
Maklumat Lanjut

MELAKA BAKAL JADI HAB TEKNOLOGI JERMAN DI ASIA TENGGARA – AB RAUF

Ayer Keroh – Melaka bersedia menjadi pusat pemindahan teknologi Jerman bagi rantau Asia Tenggara menerusi pembangunan Taman Teknologi Jerman (GTP) …
Maklumat Lanjut

𝐀𝐏𝐀 𝐈𝐓𝐔 𝐊𝐀𝐃 𝐏𝐄𝐊𝐄𝐑𝐉𝐀 𝐌𝐀𝐃𝐀𝐍𝐈?

 𝐀𝐏𝐀 𝐈𝐓𝐔 𝐊𝐀𝐃 𝐏𝐄𝐊𝐄𝐑𝐉𝐀 𝐌𝐀𝐃𝐀𝐍𝐈? Kad digital eksklusif untuk ahli kesatuan sekerja berdaftar, yang menawarkan pelbagai diskaun sehingga 30% di …
Maklumat Lanjut