DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021-2025
NILAI TERAS KESELMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Keselamatan Makanan)
Pada 20 April 2022 telah berlangsung aktiviti gotong-royong memasak bubur lambuk yang dianjurkan oleh Hospital Pulau Pinang dengan kerjasama Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang, Edgenta dan YaPEIM.
BKKM JKN PP telah menyumbangkan pelekat mesej keselamatan makanan: Amalkan Budaya 3-M untuk ditampal pada bekas bubur lambuk yang diedarkan kepada kakitangan dan orang awam.
Untuk makluman, Budaya 3-M merupakan satu inisiatif dari Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia untuk membudayakan keselamatan dan kebersihan makanan di kalangan rakyat Malaysia.
Budaya 3-M terdiri dari 3 komponen utama iaitu:
?. ??????????? ?.?.?.?.?
Lima kunci keselamatan makanan bagi mengelakkan keracunan dan pencemaran makanan semasa memilih dan menyediakan makanan.
- i) Masak dengan sempurna
- ii) Asingkan peralatan
iii) Simpan dengan betul
- iv) Air dan bahan mentah yang bersih
- v) Kebersihan diri
?. ??????? ?-?-?
Memilih produk makanan yang selamat melalui pengenalan logo MeSTI, BeSS dan Trust MyCatering
?. ???????????? ???????
Pemeriksaan kendiri merupakan amalan yang baik bagi mengawal kebersihan, kualiti dan keselamatan makanan.