PERIKSA TELUR SEBELUM GUNA

Puding, kek, kuih-muih, nasi goreng mahupun pelbagai menu lain menggunakan telur sebagai bahan asas. Oleh itu, telur merupakan antara makanan ruji bagi manusia terutamanya kepada rakyat Malaysia. Namun, penggunaan telur yang telah rosak boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan.
Dikongsikan cara mudah untuk mengenal pasti tahap kesegaran telur. Ingat pastikan anda sentiasa mengamalkan konsep LIHAT, BAU DAN RASA sebelum makan. Semoga perkongsian ini mampu mencegah dan menjauhkan kita daripada keracunan makanan.
SUMBER: BAHAGIAN KESELAMATAN DAN KUALITI MAKANAN, KKM

Artikel/Berita Terkini

DATUK MOHD KHAIRI KINI KETUA POLIS TERENGGANU YANG KE-32

Bekas Pengarah Seksyen Pelaksanaan Operasi, Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), Datuk Mohd Khairi Khairudin dilantik sebagai Ketua Polis Terengganu berkuat …
Maklumat Lanjut

NILAI INTEGRITI PENJAWAT AWAM PERLU SETIMPAL DENGAN PENGIKTIRAFAN YANG DIBERIKAN KERAJAAN

NILAI INTEGRITI PENJAWAT AWAM PERLU SETIMPAL DENGAN PENGIKTIRAFAN YANG DIBERIKAN KERAJAAN Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu nilai integriti …
Maklumat Lanjut