JADT POTONG 45 SAMBUNGAN AIR HARAM DI BATU 4 JALAN APAS

RAMPAS: Pasukan operasi merampas paip air yang disyaki digunakan untuk penyambungan haram.

 

TAWAU: Jabatan Air Daerah Tawau (JADT) mengesan sebanyak 45 sambungan air secara haram dalam operasi pemotongan di kawasan Batu 4 Jalan Apas, di sini semalam.

Jurutera Air Daerah Tawau, Abdul Halim Ag Marali berkata, pihaknya menerima maklumat awam dan risikan mengenai sambungan haram di kawasan berkenaan.

Katanya, JADT Tawau dengan bantuan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) bertindak menjalankan operasi pemotongan di sekitar kawasan itu.

“Hasil siasatan mendapati berlaku 45 sambungan haram dari paip utama yang berada di bawah jambatan di hadapan pejabat Jabatan Kerja Raya (JKR) Tawau.

“Sambungan haram berkenaan dipercayai telah disalurkan kepada lebih 150 rumah di kawasan setinggan di Kampung Kurnia Jaya dan Kampung Air Batu 4,” katanya dalam kenyataan media, di sini hari ini.

Menurutnya, operasi pemotongan itu dijalankan oleh pihak kontraktor dan dipantau oleh anggota penguatkuasa JADT Tawau bersama pasukan PDRM.

“Semua kesalahan itu boleh dikenakan tindakan denda dan penjara mengikut Seksyen 49(b) Enakmen Bekalan Air Negeri Sabah 2003,” katanya.

HARAM: Kira-kira 45 sambungan paip air haram ditemukan di bawah jambatan Batu 4 Jalan Apas.

Abdul Halim berkata, masyarakat atau pengguna di daerah ini diminta supaya sentiasa mematuhi undang-undang yang telah ditetapkan dalam Enakmen Bekalan Air Nageri Sabah 2003.

Katanya, kegagalan mematuhi undang-undang berkenaan akan berdepan dengan tindakan denda yang berat sekiranya didapati bersalah.

“Orang ramai diminta memberikan kerjasama dengan memaklumkan kepada Jabatan Air Negeri Sabah (JANS) sekiranya terdapat sebarang kes kecurian atau kebocoran paip air.

“Laporan dan maklumat boleh disalurkan dengan menghubungi Careline JANS di talian 088-326888,” katanya.

 

#MalaysiaMadani
#KeselamatanNegaraTanggungjawabBersama
#MKNSabah

 

Sumber : Utusan Borneo Online

Artikel/Berita Terkini

𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌 𝐁𝐔𝐁𝐔𝐑 𝐋𝐀𝐌𝐁𝐔𝐊

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 4: TADBIR URUS YANG BAIK (Integrasi Dasar & Operasi) Warga JKDMPP …
Maklumat Lanjut

𝗣𝗘𝗥𝗞𝗛𝗜𝗗𝗠𝗔𝗧𝗔𝗡 𝗔𝗠𝗕𝗨𝗟𝗔𝗡𝗦 𝟮𝟰 𝗝𝗔𝗠

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 4: TADBIR URUS YANG BAIK (Integrasi Dasar & Operasi) Sempena sambutan …
Maklumat Lanjut