REMAJA SINDROM DOWN IKUTI KELAS KEMAHIRAN, BANTU JANA EKONOMI

Memastikan nasib dan masa depan golongan orang kurang upaya (OKU) sindrom down di negeri ini mampu lebih berdaya saing mereka dilengkapi dengan latihan kemahiran. Justeru, Pertubuhan Guru Ibu Bapa dan Anak Berkeperluan Khas Negeri Sembilan (PGIBABKNS) mewujudkan pusat kemahiran dan pemerkasaan sindrom down di Taman Widuri Indah Senawang bagi melatih OKU terbabit.

Menurut Pengerusinya, Habsah Yusof, pihaknya mengumpulkan remaja sindrom down dari negeri ini termasuk yang tiada pendidikan Dalam Komuniti (PDK) setempat untuk diberikan bimbingan dan latihan dengan aktiviti kemahiran bersesuaian bagi menjana ekonomi. Mereka ditempatkan di pusat berkenaan untuk diberikan bimbingan dan latihan dengan aktiviti kemahiran bersesuaian yang boleh menjana ekonomi.

Pihaknya mendapati terdapat sesetengah pusat penempatan OKU down sindrom ini yang tidak lagi berkeupayaan untuk meneruskan operasi kerana kekangan kewangan dan sebagainya. Kebanyakan anak OKU down sindrom itu hanya duduk di rumah tanpa melakukan apa-apa aktiviti, jadi perlu kembangkan minda, bakat dan kemahiran sesuai dengan pasaran. Beliau dan beberapa rakan secara sukarela membantu anak terbabit untuk masa depan yang lebih cerah.

Setakat ini 40 OKU sindrom dowm lelaki dan perempuan bernaung di bawah PGIBABKNS, menyertai bengkel latihan dan kemahiran di pusat itu mula beroperasi awal tahun lalu. Mereka dilatih guru dan jurulatih sukarela dengan projek ekonomi seperti mengusahakan produk makanan tradisional seperti kuih bahulu, dodol, kuih bangkit, kerepek dan produk makanan sejuk beku, selain penternakan ikan keli yang di pasarkan di beberapa premis terpilih di Senawang dan Seremban.

Kini, kelas kemahiran dan projek ekonomi diadakan dua kali seminggu bagi memberi ruang pelatih mengatur jadual harian. Matlamat utama untuk memberi ruang kepada golongan sindrom down memanfaatkan usia mereka dengan baik dan tidak menjadi liabiliti kepada keluarga, masyarakat serta negara.

Setiap peserta diberikan elaun hasil daripada keuntungan jualan produk yang dipasarkan dan sekali gus memberikan pendapatan kepada mereka. Golongan sindrom down ini memang ada kekurangan daripada beberapa aspek, tapi dengan kaedah tertentu mereka mampu beri komitmen baik dengan usaha itu. Beliau juga mengalu-alukan ibu bapa menghantar anak OKU ke pusat kemahiran itu.

Kini, ada aktiviti pertanian seperti tanam sayur bendi dan timun di tanah kosong milik Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Negeri Sembilan di Taman Lavender Height Senawang, boleh menambah pendapatan peserta. Menurut Ketua projek Mohd Razif Nasir, pihaknya yakin projek tanaman sayuran akan dapat memberikan hasil baik kepada pertubuhan itu. Tumpuan mereka untuk terus bergerak ke hadapan dengan pelbagai aktiviti ekonomi bagi memastikan golongan istimewa ini mendapat manfaat untuk berdikari pada masa depan.

Sumber: Berita Harian

Artikel/Berita Terkini

BAYARAN INSENTIF AWAL KAJIAN SISTEM SARAAN PERKHIDMATAN AWAM (SSPA) PENJAWAT AWAM DIBAYAR 23 FEBRUARI 2024

Kerajaan telah bersetuju supaya Bayaran Insentif Awal Kajian SSPA Tahun 2024 sebanyak RM2,000.00 dibayar kepada pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan Kumpulan …
Maklumat Lanjut

CUACA TERLALU PANAS BOLEH MEMBERI TEKANAN FIZIKAL KEPADA BADAN MANUSIA

CUACA TERLALU PANAS BOLEH MEMBERI TEKANAN FIZIKAL KEPADA BADAN MANUSIA KELETIHAN KELESUAN KEPENATAN PITAM/ PENGSAN STROK HABA KEKEJANGAN …
Maklumat Lanjut

JADT POTONG 45 SAMBUNGAN AIR HARAM DI BATU 4 JALAN APAS

RAMPAS: Pasukan operasi merampas paip air yang disyaki digunakan untuk penyambungan haram. TAWAU: Jabatan Air Daerah Tawau (JADT) mengesan sebanyak …
Maklumat Lanjut