PEMANDU LORI DIDENDA RM35,000 MILIKI DIESEL TANPA LESEN

Seorang pemandu lori mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, atas pertuduhan memiliki barang kawalan berjadual iaitu 13,405 liter diesel tanpa lesen sah, dua tahun lalu.

M Jagathisan, 33, didenda RM35,000 selepas membuat pengakuan itu di hadapan Hakim Mazni Nawim.Mengikut pertuduhan, tertuduh memiliki barang kawalan berjadual iaitu diesel sebanyak 13,405 liter, dalam keadaan yang boleh menimbulkan syak munasabah untuk melakukan kesalahan di bawah peraturan 3(1) Peraturan-Peraturan Kawalan Bekalan 1975 iaitu berurusan dengan diesel secara runcit atau borong tanpa lesen.

Kesalahan didakwa dilakukan di sebuah premis beralamat di Batu 6, Jalan Seremban, Port Dickson, kira-kira jam 11.30 pagi, Ogos 2022.Justeru, tertuduh dituduh mengikut Seksyen 21 Akta Kawalan Bekalan 1961 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 22(1) akta sama.

Jika sabit kesalahan, pesalah boleh denda tidak lebih RM1 juta atau dipenjarakan maksimum tiga tahun atau kedua-duanya dan bagi kesalahan kedua atau yang berikutnya, didenda tidak lebih RM3 juta atau dipenjarakan tempoh maksimum lima tahun atau kedua-duanya.

Peguam Harcharan Singh yang mewakili tertuduh merayu mahkamah mengenakan denda maksimum RM30,000 kerana tertuduh kini penanggung utama kepada isteri dan dua anak dengan pendapatan RM2,000 sebulan sebagai pemandu lori.

Pegawai Pendakwa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri (KPDN) Nazaruddin Zainuddin meminta mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal dengan mengambil kira ketirisan cukai yang hilang akibat penyelewengan. Mahkamah memutuskan denda RM35,000 dan jika gagal membayar boleh dipenjara empat bulan.

Sumber : Berita Harian

 

Artikel/Berita Terkini

BAYARAN INSENTIF AWAL KAJIAN SISTEM SARAAN PERKHIDMATAN AWAM (SSPA) PENJAWAT AWAM DIBAYAR 23 FEBRUARI 2024

Kerajaan telah bersetuju supaya Bayaran Insentif Awal Kajian SSPA Tahun 2024 sebanyak RM2,000.00 dibayar kepada pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan Kumpulan …
Maklumat Lanjut

CUACA TERLALU PANAS BOLEH MEMBERI TEKANAN FIZIKAL KEPADA BADAN MANUSIA

CUACA TERLALU PANAS BOLEH MEMBERI TEKANAN FIZIKAL KEPADA BADAN MANUSIA KELETIHAN KELESUAN KEPENATAN PITAM/ PENGSAN STROK HABA KEKEJANGAN …
Maklumat Lanjut

JADT POTONG 45 SAMBUNGAN AIR HARAM DI BATU 4 JALAN APAS

RAMPAS: Pasukan operasi merampas paip air yang disyaki digunakan untuk penyambungan haram. TAWAU: Jabatan Air Daerah Tawau (JADT) mengesan sebanyak …
Maklumat Lanjut