PERISTIWA ISRAK MIKRAJ

Peristiwa Israk Mikraj telah menjadi salah satu pembuktian keimanan terhadap kebenaran Baginda SAW kerana ia merupakan satu mukjizat iaitu perkara yang mencarik adat. Ketika itu, ada juga yang tidak mempercayai peristiwa yang dialami oleh Nabi SAW tersebut, sehingga sebahagian daripada penduduk Mekah ragu-ragu terhadap agama Islam. Akan tetapi, keimanan Saidina Abu Bakar R.A tidak sedikit pun goyah, sambil beliau berkata: “Demi Allah, jika itulah yang Nabi Muhammad SAW katakan, sungguh dia berkata benar. Demi Allah, sesungguhnya dia pernah memberitahuku mengenai kedatangan wahyu kepadanya menerusi Jibril AS pada mana-mana waktu, malam ataupun siang, terus aku mempercayainya dan aku bersaksi bahawa beliau adalah utusan Allah yang sebenarnya.”

Peristiwa Israk Mikraj ini, menghubungkan antara dua Masjid besar iaitu Masjid al-Haram di Makkah dan Masjid Al-Aqsa di Palestin, sebelum Baginda SAW dinaikkan ke langit. Kedua-duanya merupakan masjid suci bagi kaum Muslimin. Wilayah tersebut telah dibebaskan pada zaman Khalifah Umar bin Al Khattab R.A oleh pasukan tentera kaum Muslimin.

Semenjak itu, bumi ini menjadi amanah dalam tangan umat Islam. Lantaran itu, Sultan Abdul Hamid II, khalifah Uthmaniah Turki – ketika didatangi oleh wakil zionis Yahudi yang ingin membeli tanah Palestin pernah menegaskan: “Sesungguhnya aku tidak akan melepaskan Bumi Palestin kepada kamu meskipun sejengkal. Tanah Palestin bukanlah milikku, tetapi ia adalah milik kaum Muslimin. Selagi aku masih hidup, sekiranya jasad aku dikerat sekateh-sekateh sekalipun, aku tidak akan membiarkan bumi Palestin terlepas daripada pemerintahan Islam.”

Peristiwa Israk Mikraj menjadi titik tolak bermulanya pensyariatan solat fardhu. Ibadat solat lima waktu yang menjadi tonggak utama kewajipan seseorang muslim dan muslimah, tidak boleh dipandang ringan oleh setiap kita. Ia hendaklah dilaksanakan dan dihayati dengan teliti, agar dapat mengelakkan seseorang daripada melakukan perbuatan-perbuatan keji dan maksiat. Firman Allah SWT dalam surah Al-Ankabut ayat 45: Maksudnya: “Dan dirikanlah solat. Sesungguhnya, solat itu mencegah daripada (perbuatan-perbuatan) keji dan mungkar. Dan sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar dan Allah mengetahui apa yang kamu kerjakan”.

Baginda Nabi SAW melalui peristiwa Israk Mikraj ini, dipertunjukkan pelbagai keadaan manusia untuk dijadikan iktibar, antaranya:

Pertama: Baginda SAW menyaksikan bagaimana seseorang hidup dengan penuh kemakmuran dan mendapat hasil yang melimpah ruah tanpa terhenti. Ia adalah gambaran mereka yang memberikan sedekah kepada yang berhajat.

Kedua: Diperlihatkan golongan yang memukul kepalanya sendiri hingga berdarah dan pecah, kemudiannya diulang kembali keadaannya untuk diperlakukan sebagaimana sebelumnya. Ia adalah gambaran sesiapa yang sengaja meninggalkan kewajipan solat.

Ketiga: Rasulullah SAW juga diperlihatkan gelagat orang yang dihidangkan daging yang lazat untuk dijadikan makanannya, tetapi memilih daging yang mentah lagi busuk untuk dimasukkan ke dalam mulutnya. Ia sebagai gambaran golongan yang melakukan perzinaan sedangkan telah mempunyai pasangan yang dihalalkan oleh Syara.

Kesemua gambaran peristiwa yang ditunjukkan ini merupakan pengajaran dan ibrah kepada kita semua supaya ianya dapat menguatkan keimanan kita kepada Allah SWT.

Artikel/Berita Terkini

GIAN

Tahukah kawan-kawan apa yang akan berlaku bila seseorang penagih terputus dari mengambil dadah? Tubuh mereka akan menunjukkan gejala-gejala tertentu. Rasa …
Maklumat Lanjut

APMM TERENGGANU: 111 BOT NELAYAN ASING (RM27.5 JUTA) DILUCUT HAK DAN DILUPUSKAN

Tiga bot nelayan Vietnam yang dilucut hak ditenggelamkan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) untuk dijadikan tukun tiruan di sekitar perairan …
Maklumat Lanjut

KELESUAN UPAYA IBU BAPA BOLEH MENJADI ANCAMAN KEPADA KELUARGA

PARENTAL BURNOUT Parental burnout adalah satu sindrom di mana ibu bapa mula stress dan hilang keyakinan diri untuk menjalankan peranan sebagai …
Maklumat Lanjut