KUIH NEKBAT, KUIH TRADISIONAL

Kuih nekbat merupakan kuih tradisional yang boleh dijadikan sebagai pencuci mulut dan kuih ini diperbuat daripada tepung beras dan telur. Kuih nekbat sangat popular terutama di Pantai Timur iaitu di Kelantan dan Terengganu. Kuih ini kebiasaannya muncul setahun sekali iaitu pada bulan Ramadan dan menjadi tumpuan masyarakat di negeri-negeri ini untuk menjadikannya sebagai pembuka selera semasa berbuka puasa.

Walaupun bentuknya seakan-akan kuih bahulu, namun ia perlu dimakan dengan air gula kerana rasa asalnya yang tawar. Kaedah memasak kuih ini adalah secara tradisional iaitu menggunakan acuan tembaga, serta bara dan api yang terhasil dari pada sabut kelapa. Menghasilkan kuih nekbat memerlukan ketelitian dan perlu pandai ‘melembutkan tangan’ terutama ketika membancuhnya bersama tepung gandum bagi mendapatkan tekstur yang cantik dan kembang. Proses pembakaran nekbat mengambil masa antara 10 hingga 12 minit.

Seterusnya, sebaik sahaja masak, ia perlu diangkat segera dan terus dimasukkan ke dalam air gula dan proses ini perlu dilakukan dengan cepat bagi mengelak nekbat ‘masuk angin’ selain membolehkan ia mengembang dengan cantik. Bagi penggemar kuih nekbat, kuih ini boleh dimakan dalam keadaan kering dan bersama sira.

sumber foto: TRDI

Artikel/Berita Terkini

600 ANJING TERBIAR DITANGKAP SETAKAT MEI – MBS

Sebanyak 600 ekor anjing terbiar telah berjaya ditangkap oleh kontraktor yang dilantik Majlis Bandaraya Seremban (MBS) dalam tempoh lima bulan …
Maklumat Lanjut

PROGRAM SEKOLAH ANGKAT MADANI

 Inisiatif ini menghimpunkan tenaga Kerajaan MADANI, Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan, Syarikat Berkaitan Kerajaan dan sektor swasta.  Setiap organisasi yang mengambil …
Maklumat Lanjut

BELI RUMAH MAMPU MILIK BANTU ASNAF DI BAWAH RUMAH MAWADDAH

Kerajaan negeri melalui Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) merancang pembelian rumah mampu milik untuk bantuan perumahan asnaf di bawah …
Maklumat Lanjut