PAWANA RAMADAN: LAILATULQADAR, MALAM ISTIMEWA MELEBIHI 1000 BULAN

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021-2025
NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 2: KESTABILAN SOSIO POLITIK
(Perlembagaan Persekutuan Malaysia)

PAWANA RAMADAN: LAILATULQADAR, MALAM ISTIMEWA MELEBIHI 1000 BULAN

Perkataan lailatulqadar berasal dari dua perkataan Bahasa Arab, iaitu ‘lailah’ yang bermaksud malam iaitu bermula apabila tenggelamnya matahari sehingga terbitnya fajar. Manakala ‘al-Qadar’ pula memberi maksud kemuliaan atau hukum dan ketetapan. Lailatulqadar adalah malam teragung penuh kemuliaan yang Allah s.w.t. hadiahkan kepada umat Nabi Muhammad s.a.w. yang hanya akan berlaku pada salah satu malam dalam bulan Ramadan, sepertimana Firman Allah s.w.t menerusi al-Quran, Surah al-Qadr ayat 1 hingga 5, yang bermaksud:

“Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada malam Lailatulqadar, dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran malam Lailatulqadar itu? Malam Lailatulqadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu, turun malaikat dan Jibrail dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); sejahteralah malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar”.

Mengikut Bayan Linnas Siri Ke-31, kelolaan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, antara kelebihan malam al Qadar yang disenaraikan ialah:

 • Ramai ulama dan ahli tafsir berpendapat amalan dilakukan pada malam Qadar lebih baik daripada seribu bulan yang tiada padanya malam Qadar.
 • Turunnya malaikat dan Jibril dari setiap langit dan juga Sidratul Muntaha ke langit dunia untuk mengaminkan doa orang yang memohon pada malam tersebut hingga waktu fajar.
 • Turunnya malaikat dan Jibril membawa rahmat dengan perintah Tuhan.
 • Dikurniakan keselamatan dan kebaikan tanpa sebarang kejahatan hingga keluarnya fajar.

Berkenaan hari berlakunya lailatulqadar, terdapat pelbagai pandangan ulama. Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan menyatakan perkara berikut:

 • Imam Ahmad dan al-Muslim meriwayatkan, yang bermaksud:

“Rasulullah SAW berusaha sedaya upaya dalam malam-malam sepuluh akhir Ramadan melebihi usahanya dari malam-malam lain”.

 • Pendapat yang terkuat mengikut para ulama bahawa lailatulqadar boleh berlaku pada malam 27 Ramadan.
 • Pendapat Imam Syafie, Imam Malik, Ibn Khuzaimah, Abu Awanah dan al-Tahawi menyatakan ia boleh berlaku pada malam 23 Ramadan berdasarkan hadis riwayat Abdullah bin Unais bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda, yang bermaksud:

“Carilah malam Qadar pada malam 23 Ramadan”.

 • Imam Shafie turut berpandangan bahawa lailatulqadar boleh berlaku pada malam 21 Ramadan. Beliau berdalilkan pada riwayat Abu Daud dan al-Baihaqi daripada Ibn Mas’ud bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda, yang bermaksud:

“Tuntutlah malam 17, 21 dan 23 Ramadan”.

 • Lailatulqadar juga boleh berlaku pada malam 24 Ramadan. Ini berdasarkan hadis Ibn Abbas bahawa Baginda s.a.w. bersabda, yang bermaksud:

“Carilah malam lailatulqadar pada malam 24 Ramadan” – Hadis Riwayat Muhammad bin Nasr Ahmad daripada Bilal dan al-Tayalisi.

 • Pada malam akhir Ramadan. Hal ini berdasarkan hadis Muawiyah r.a. bahawa Nabi s.a.w. bersabda, yang bermaksud:

“Carilah malam Qadar pada akhir malam Ramadan”- Riwayat Ibn Nasr.

Meskipun terdapat pelbagai pandangan mengenai hari berlakunya lailatulqadar, kemunculannya adalah rahsia yang hikmahnya supaya umat Islam berusaha bersungguh-sungguh dalam menunaikan ibadah demi untuk mencari lailatulqadar.

Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan turut menyenaraikan beberapa petanda lailatulqadar, antaranya:

 • Ubadah bin al-Somit r.a. berkata secara marfu’: “Sesungguhnya malam tersebut bersih terang, seolah-olah bulan yang menerangi tenang, nyaman tidak terlalu sejuk pada malam tersebut dan tidak
  terlalu panas dan tiadalah tempat bagi bintang untuk dilihat dengannya hingga ke waktu pagi. Dan daripada tandanya bahawa matahari pada waktu paginya keluar dalam keadaan tidak bercahaya
  dengan kepanasan seperti bulan penuh purnama dan syaitan tidak ada tempat untuk keluar bersamanya pada hari tersebut
 • Daripada Ubay bin Kaab r.a. menyatakan daripada Nabi s.a.w., sabdanya yang bermaksud:

“Sesungguhnya matahari terbit pada hari tersebut tidak mempunyai cahaya dan kepanasan”.

 • Mengikut riwayat daripada ucapan Ibn Mas’ud berkata:

“Sesungguhnya matahari keluar setiap hari antara dua tanduk syaitan, kecuali pagi malam qadar”.

Berdasarkan perbincangan di atas, umat Islam perlu berusaha untuk merebut peluang yang tersedia dengan melakukan amalan ibadat bersungguh-sungguh seperti qiamullail, membaca al-Quran, berzikir, bermunajat dan berdoa.

Artikel/Berita Terkini

𝐀𝐊𝐓𝐈𝐕𝐈𝐓𝐈 𝐏𝐄𝐍𝐆𝐔𝐀𝐓𝐊𝐔𝐀𝐒𝐀𝐀𝐍 𝐊𝐏𝐃𝐍

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 4: TADBIR URUS YANG BAIK (Integrasi Dasar & Operasi) …
Maklumat Lanjut

“GENGGAM AMANAH”

Kesihatan adalah permata yang tidak ternilai. Kita akan menghargainya jika kita jatuh sakit. Sebenarnya untuk kekal sihat mudah dilakukan tapi …
Maklumat Lanjut

TINDAKAN KES DIHASILKAN DIBAWAH AKTA KAWALAN BEKALAN 1961

RANTAU PANJANG 07 April : Pegawai Penguat Kuasa KPDN Kelantan telah menerima tiga serahan kes daripada Batalion 7 Pasukan Gerakan …
Maklumat Lanjut