NAMA MASJID DENGAN GELARAN ADAT DI SUNGEI UJONG.

Semua negeri-negeri Melayu mempunyai masjid dengan gelaran sultan atau raja, namun Sungei Ujong terdapat masjid dengan gelaran pemerintah dan pembesarnya.

Negeri-negeri Melayu lain yang ada gelaran sultan atau raja itu dikategorikan sebagai masjid diraja, tetapi di Sungei Ujong masjid dengan gelaran pemerintah dan pembesar merupakan masjid adat.

Sehingga kini, terdapat enam masjid dalam Sungei Ujong yang dinamakan bersempena nama pemimpin atau gelaran adat Luak Sungei Ujong. Masjid-masjid itu ialah:

1) Masjid Jamek Dato’ Kelana Petra Sendeng, Ampangan: Masjid ini dibina pada 1840 dan diubah nama pada 1995 dengan nama Dato’ Undang Luak Sungei Ujong kelima.

2) Masjid Jamek Dato’ Bandar Haji Ahmad, Rasah: Masjid ini dibina pada 1800 dan merupakan antara masjid tertua di Negeri Sembilan. Ia dinamakan sempena pengasasnya, YAM Dato’ Shahbanda Haji Ahmad bin Ali yang meninggal dunia pada 1927 dan dikebumikan di perkarangan masjid tersebut.

3) Masjid Dato’ Klana Petra Dato Haji Mubarak, Sungai Landak, Ampangan: Masjid ini dibina pada 1981 dan diubah nama kepada nama Dato’ Undang Luak Sungei Ujong ke-10 iaitu YTM Dato’ Klana Petra Dato’ Haji Mubarak bin Dohak.

4) Masjid Dato’ Klana Petra Lela Mohd Yusof, Sikamat: Masjid ini dibina pada 2000 dan dinamakan dengan nama Dato’ Undang Luak Sungei Ujong ketujuh.

5) Masjid Dato’ Klana Petra Undang Luak Sungai Ujong, Putra Nilai, Bandar Baru Nilai: Masjid ini dibina pada 2003 dengan nama Masjid Bandar Baru Nilai dan diubah nama kepada Masjid Putra Nilai pada 2007. Pada 2017, masjid ini dimasyhurkan dengan gelaran pemerintah Sungei Ujong.

6) Masjid Dato’ Penghulu Menteri Sungai Ujong, Kuarters KLIA, Nilai: Masjid ini dibina pada 1998 dan dirasmikan pada 2018 dengan pengisytiharan nama Dato’ Penghulu Menteri Sungei Ujong, iaitu gelaran lama pemerintah Sungei Ujong sebelum gelaran Dato’ Klana Petra digunakan.

Nota 1: Semua masjid adat dan masjid jamek di Luak Sungei Ujong dan seluruh jajahannya (meliputi daerah Seremban dan daerah Port Dickson) adalah di bawah kuasa mutlak YTM Dato’ Klana Petra Undang Luak Sungei Ujong.

Nota 2: Pihak berkuasa agama negeri perlu mendapatkan perkenan YTM Dato’ Undang Luak Sungei Ujong berkenaan segala urusan yang penting berkaitan masjid adat dan masjid jamek dalam Luak Sungei Ujong dan jajahannya.

Sumber:

  1. Portal Masjid Malaysia, 2003.
  2. Nama Masjid di Luak Sungai Ujong dengan Gelaran Adat, Blog Zahirul Nukman, 2019

FB Majlis Dato Lembaga Adat Sungei Ujong DK

 

Artikel/Berita Terkini

PENGENDALI WHATSAPP DAN TELEGRAM PERLU BERTANGGUNGJAWAB TANGANI JENAYAH DALAM TALIAN

PENGENDALI WHATSAPP DAN TELEGRAM PERLU BERTANGGUNGJAWAB TANGANI JENAYAH DALAM TALIAN Menteri Komunikasi, YB Fahmi Fadzil berkata, isu-isu melibatkan dua platform …
Maklumat Lanjut

MANFAAT PEKA B40

Skim Peduli Kesihatan untuk Kumpulan B40 atau PeKa B40 adalah inisiatif Kerajaan melalui Kementerian Kesihatan Malaysia yang bertujuan untuk untuk …
Maklumat Lanjut

“MOH BERTELEPOK”

Bersempena Perpatih Fest 2024 bertempat di Dataran Nilai, Negeri Sembilan adalah dijemput semua sama-sama menyertai rekod baharu, “Pemakaian Telepok Paling …
Maklumat Lanjut