ELAKKAN KERACUNAN MAKANAN: AMALKAN 5 KUNCI KESELAMATAN MAKANAN SARANAN KKM

DASAR KESELAMATAN NEGARA

NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Keselamatan Makanan)

Keracunan makanan merupakan penyakit yang disebabkan oleh pengambilan makanan atau minuman yang tercemar oleh toksin yang terhasil daripada bakteria, virus, atau parasit. Kes keracunan makanan ini tidak boleh dipandang remeh kerana ianya boleh menyebabkan pelbagai komplikasi kesihatan dan seterusnya mengancam nyawa.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memandang serius mengenai kes keracunan makanan dan telah berkongsi infografik seperti diatas supaya masyarakat dapat mengamalkan lima (5) kunci keselamatan makanan seterusnya mengelakkan daripada menghadapi keracunan makanan.

Tips yang dikongsikan KKM ini sangat berguna bagi memastikan makanan yang disediakan adalah bersih dan selamat untuk dimakan. Masyarakat diingatkan agar jangan lupa untuk amalkan KONSEP LIHAT, HIDU DAN RASA. Elakkan makan sekiranya makanan telah rosak.

Sumber:

Laman Facebook Kementerian Kesihatan Malaysia

Artikel/Berita Terkini

LEBIH 90 PERATUS MYKIOSK DI NEGERI SEMBILAN SUDAH DIISI

Lebih 90 peratus kios MyKiosk di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) di Negeri Sembilan telah diisi dengan peniaga …
Maklumat Lanjut

TEMA HARI KEBANGSAAN DAN HARI MALAYSIA 2025

MALAYSIA MADANI: RAKYAT DISANTUNI dipilih sebagai tema sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia (HKHM) 2025. RASIONAL TEMA Cerminan visi kerajaan …
Maklumat Lanjut

𝗝𝗔𝗡𝗚𝗔𝗡 𝗕𝗘𝗥𝗜 𝗠𝗔𝗞𝗟𝗨𝗠𝗔𝗧 𝗕𝗔𝗡𝗞 𝗞𝗘𝗣𝗔𝗗𝗔 𝗠𝗔𝗡𝗔-𝗠𝗔𝗡𝗔 𝗣𝗜𝗛𝗔𝗞

DASAR KESELAMATAN NEGARA (DKN) 2021-2025 NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 4: TADBIR URUS YANG BAIK (Integrasi Dasar & Operasi) JANGAN BERI …
Maklumat Lanjut