AYUH LAKUKAN DISINFEKSI DI RUMAH!

Disinfeksi merupakan salah satu kaedah yang boleh mengawal dan mencegah penularan wabak COVID 19, dengan menggunakan teknik dan bancuhan yang betul.

Bancuhan disinfeksi adalah 1 bahagian cecair peluntur (mengandungi sekurang-kurangnya 5% kepekatan Sodium Hypochlorite) dan 9 bahagian air paip.

Lakukan disinfeksi di permukaan-permukaan yang kerap disentuh atau mudah tercemar. Setelah selesai, pastikan anda membuang bancuhan disinfeksi dan membilas peralatan dengan air bersih serta dikeringkan. Alat pelindung diri pakai buang seperti topeng muka dan apron perlulah dibuang.

Pastikan anda memakai alat pelindung diri sebelum melakukan disinfeksi!

Teknik disinfeksi yang ditunjukkan boleh dilakukan sama ada di rumah mahupun di premis-premis. Boleh tonton video di bawah yang disediakan oleh Jabatan Kesihatan WP Putrajaya mengenai cara-cara melakukan proses disinfeksi di rumah.

https://youtu.be/AgB5SrVReHw

Sumber: FB Pejabat Kesihatan WP Putrajaya

Artikel/Berita Terkini

INFO ON WHEELS @ PARLIMEN LEMBAH PANTAI

Jabatan Penerangan WPKL telah melaksanakan #InfoOnWheels di semua Parlimen di WP Kuala Lumpur bagi memberi penerangan dan kesedaran mengenai pandemik …
Maklumat Lanjut

ILSM,Stesen Kuarantin ke-3 di Perak

Selepas Hotel Eastana dan Hotel Fair Park, Institut Latihan Statistik Malaysia, Sungkai pula diaktifkan sebagai Stesen Kuarantin yang ke-3 di …
Maklumat Lanjut

Program Info On Wheels Daerah Gerik

GERIK, 19 Okt 2020 – Wakil MKN Perak Daerah Gerik bersama-sama Tuan CADO PDT P.Hulu Safuan Bin Saleh, ADO PDT …
Maklumat Lanjut