KESELAMATAN MAKANAN: BAGAIMANA MEMILIH JUADAH BERBUKA DI BAZAR RAMADAN

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021-2025

NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Keselamatan Makanan)

Bahagian Keselamatan Dan Kualiti Makanan Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang telah berkongsi ? ??? ????????? ?????? ??????? ?? ????? ??????? menerusi Laman Facebook Rasmi milik Jabatan tersebut.

Dimaklumkan bahawa pembeli haruslah memilih peniaga yang :

1. Memakai penutup kepala dan apron yang bersih
2. Tidak menggunakan tangan secara langsung untuk menyentuh makanan
3. Tidak memakai aksesori seperti gelang, jam dan cincin di tangan
4. Kuku pendek dan bersih
5. Tidak bersin atau batuk ke arah makanan
6. Membalut luka dengan pembalut kalis air di tangan sebaik-baiknya.
Tips ini sangat berguna dalam usaha kita mengelak dari terkena keracunan makanan.

 

Artikel/Berita Terkini

SEREMBAN SENTRAL BAKAL UBAH SEREMBAN JADI PUSAT BANDAR MODEN, SELESA

Projek pembangunan bersepadu Seremban Sentral yang akan dimajukan oleh Sunway Bhd bakal mengubah bandar Seremban yang lama menjadi pusat bandar …
Maklumat Lanjut

NEGERI SEMBILAN PERTAHAN CADANGAN PELUPUSAN ANJING LIAR

Kerajaan Negeri Sembilan mempertahankan keputusan melaksanakan pelupusan anjing liar yang dimulakan di kawasan majoriti Melayu demi menyelesaikan masalah umum. Menurut …
Maklumat Lanjut

PATI ‘KEPANASAN’ DISERBU, SANGGUP TERJUN SETINGGI ENAM METER

Nekad terjun dari platform setinggi enam meter dan bersembunyi di celah barang binaan antara gelagat pendatang asing tanpa asing (PATI) …
Maklumat Lanjut