KESELAMATAN MAKANAN: BAGAIMANA MEMILIH JUADAH BERBUKA DI BAZAR RAMADAN

DASAR KESELAMATAN NEGARA 2021-2025

NILAI TERAS KESELAMATAN NEGARA 8: KESELAMATAN RAKYAT (Keselamatan Makanan)

Bahagian Keselamatan Dan Kualiti Makanan Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang telah berkongsi ? ??? ????????? ?????? ??????? ?? ????? ??????? menerusi Laman Facebook Rasmi milik Jabatan tersebut.

Dimaklumkan bahawa pembeli haruslah memilih peniaga yang :

1. Memakai penutup kepala dan apron yang bersih
2. Tidak menggunakan tangan secara langsung untuk menyentuh makanan
3. Tidak memakai aksesori seperti gelang, jam dan cincin di tangan
4. Kuku pendek dan bersih
5. Tidak bersin atau batuk ke arah makanan
6. Membalut luka dengan pembalut kalis air di tangan sebaik-baiknya.
Tips ini sangat berguna dalam usaha kita mengelak dari terkena keracunan makanan.

 

Artikel/Berita Terkini

JURUTERBANG RUGI HAMPIR RM200,000 TERPEDAYA PAKEJ HAJI PALSU

Seorang juruterbang wanita di sebuah syarikat penerbangan mengalami kerugian hampir RM200,000 selepas terpedaya dengan tawaran pakej haji yang tidak wujud …
Maklumat Lanjut

STPM 2024: NEGERI SEMBILAN LEPASI PNGK KEBANGSAAN BUAT PERTAMA KALI

Negeri Sembilan mencipta sejarah tersendiri apabila buat pertama kali melepasi Purata Nilai Gred Keseluruhan (PNGK) Kebangsaan iaitu 2.85 bagi peperiksaan …
Maklumat Lanjut

600 ANJING TERBIAR DITANGKAP SETAKAT MEI – MBS

Sebanyak 600 ekor anjing terbiar telah berjaya ditangkap oleh kontraktor yang dilantik Majlis Bandaraya Seremban (MBS) dalam tempoh lima bulan …
Maklumat Lanjut