Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) telah mengeluarkan kompaun kepada lima premis perniagaan bernilai RM17,000 atas kesalahan menjual produk makanan yang rosak dan tamat tempoh dalam Ops Pelebalan pada Ramadan kali ini.
Menurut pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu, Datuk Dr. Kasemani Embong, kesalahan berjaya dikesan hasil pemeriksaan ke atas 21 premis seperti pasar raya, pasar mini dan kedai runcit di seluruh negeri Terengganu. Antara kesalahan yang dikesan adalah menjual produk makanan dalam tin yang berkarat, kemek dan kembung serta produk yang sudah tamat tarikh luput. Tambahan lagi, sejak awal Ramadan sehingga kini, pihak JKNT telah memeriksa sebanyak 4,343 produk di pasaran.
Susulan itu, sebanyak 185 produk yang mengalami pelbagai kerosakan dan tamat tempoh bernilai lebih RM1,000 telah disita. Tindakan ini diambil selepas pemilik premis terbabit didapati gagal mematuhi Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
Seramai 28 anggota penguat kuasa daripada JKNT dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri (KPDN) Terengganu menyertai operasi tersebut dan orang ramai dinasihatkan untuk membeli produk yang mempunyai logo jaminan keselamatan makanan seperti logo halal, Amalan Pengilangan Yang Baik (GMP), pengiktirafan Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) dan sijil MeSTI (Makanan Selamat Tanggungjawab Industri).
Sumber: Utusan Malaysia