Tinjauan Keselamatan oleh Ketua Pengarah Keselamatan Negara (KPKN)

Tumpat: Ketua Pengarah Keselamatan Negara (KPKN) telah mengadakan Lawatan Sempadan Kelantan pada 28 November 2018.

 

 

KPKN yang dalam rangka lawatan rasmi ke Kelantan berkesempatan melawat penempatan Pasukan Gerakan Am (PGA) di Pantai Getting, Tumpat. PGA merupakan salah satu cawangan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan merupakan elemen tempur PDRM bagi mengendalikan operasi punitive bertujuan untuk memberi tekanan terhadap sebarang bentuk pakatan bersejata, kegiatan-kegiatan subversive, pemberontakan dan ancaman yang berlaku di dalam negara Malaysia.

 

 

KPKN seterusnya diberikan taklimat oleh Polis Marin Pengkalan Kubor, Tumpat sebelum dibawa menyusuri Sungai Golok bagi meninjau keadaan setempat dan perkembangan keselamatan di kawasan tersebut. Kawalan ketat di sempadan Kelantan-Thailand sejak tahun lalu, menyebabkan kawasan itu lengang kerana hampir tiada lagi aktiviti menyeberang Sungai Golok.

 

 

Tuan Haji KPKN seterusnya diberi taklimat oleh Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) bagi projek lembangan Sungai Golok (Jalan Kesban). Projek ini dijangka dapat mengurangkan risiko banjir di jajahan berhampiran sungai berkenaan termasuk Tumpat, Pasir Mas, Tanah Merah dan Jeli. Dua komponen utama iaitu projek pengukuhan tebing Sungai Golok dan projek tebatan banjir di sepanjang sungai tersebut. Selain itu, Tuan Haji KPKN turut dibawa melawat ke Batu Sempadan Antarabangsa di Tebing Sungai Golok dan turut berkesempatan membuat tinjauan sempadan Bukit Lata-Mundok.

 

Selamat Datang Ke Laman Web Rasmi Majlis Keselamatan Negara.
Subuh 05:45
Syuruk 07:04
Zohor 13:06
Asar 16:29
Maghrib 19:04
Isyak 20:18