Fungsi Teras

Fungsi-Teras-MKN

Fungsi Teras MKN adalah seperti berikut:

Mempertahankan Kedaulatan dan Kepentingan Strategik Negara
Fungsi ini merangkumi aspek mempertahankan keutuhan dan kedaulatan wilayah maritim, angkasa, siber serta kepentingan strategik negara melalui kawalan serta pemantauan ke atas zon-zon tersebut daripada dicerobohi.

Pengurusan Krisis Dan Bencana
MKN berperanan sebagai focalpoint dalam pengurusan krisis dan bencana dalam dan luar negara yang merangkumi aspek pencegahan dan peredaan (prevention and mitigation), persediaan (preparedness), tindak balas (response) serta pemulihan dan pembangunan semula (recovery and reconstruction). Pengurusan krisis dan bencana melibatkan fungsi koordinasi , kawal selia serta meningkatkan kesedaran masyarakat dalam pengurangan risiko bencana.

Pengurusan Sempadan Darat, Maritim Dan Udara
Pengurusan sempadan merangkumi kerjasama persempadanan antara Malaysia dengan negara-negara berjiran untuk meningkatkan persefahaman serta keyakinan melalui pelbagai program yang telah dipersetujui bersama oleh kedua-dua pihak.

  • Sila ke pautan Akta MKN 2016 di Laman Utama untuk mendapatkan penjelasan lanjut mengenainya.
  • Ketua Setiausaha Negara, YBhg. Tan Sri Dr. Ali Hamsa telah mengisytiharkan bulan Oktober sebagai Bulan Kesedaran Keselamatan Siber Sektor Awam 2017
Subuh 06:06
Syuruk 07:25
Zohor 13:27
Asar 16:49
Maghrib 19:24
Isyak 20:37